Kaak en tanden prehistorisch reuzenhert gevonden op Texel

De kaak, die eerst werd aangezien voor 'gewoon' een zwarte steen. Foto Ecomare / Pam Lindeboom

Op het strand in Texel is een stuk kaak met tanden van een reuzenhert gevonden. De Megaloceros giganteus leefde tussen de 30.000 en 40.000 jaar geleden, meldt waddencentrum Ecomare vandaag.

Een medewerkster van Ecomare, Pam Lindeboom, vond de kaak op een plek die onder water staat. Deskundigen zijn het erover eens dat het om een stuk bovenkaak van een volwassen reuzenhert (wiki) gaat dat tienduizenden jaren geleden heeft geleefd.

Reuzenherten hadden van de grond tot het begin van hun nek een lengte van ongeveer 2 meter. Ze droegen een gewei dat 3,5 tot 4 meter breed was. Reuzenherten leefden in de ijstijd met allerlei andere reusachtige dieren die inmiddels zijn uitgestorven. Onder hen bevonden zich onder meer wolharige neushoorns, wolharige mammoeten en steppewisenten.