Integratiedebat? #helaasandereverplichtingen

De Tweede Kamer hield gisteren een hoorzitting over integratie. De helft van de Kamerleden kwam niet. Veel getwitter was het gevolg.

Het integratievraagstuk was jarenlang onlosmakelijk verbonden met verhitte politieke discussies. Elk woord van een minister werd ontleed en bestudeerd, een fout was snel gemaakt.

Oud-minister Ella Vogelaar (PvdA) werd bijvoorbeeld door Geert Wilders voor „knettergek” uitgemaakt nadat ze in een interview had beaamd dat in Nederland over een paar honderd jaar mogelijk sprake is van een joods-christelijke-islamitische traditie. Haar opvolger Eberhard van der Laan (ook PvdA) steggelde met de PVV over de kosten van allochtonen. En toenmalig minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) kreeg een stortvloed aan kritiek over zich heen toen hij zei dat de sharia, de islamitische wetgeving, wordt ingevoerd als tweederde van de bevolking dat wil.

De afgelopen maanden was het echter opmerkelijk stil op dit terrein. Terwijl het immigratie- en asielbeleid aan belangstelling geen gebrek heeft, wordt er nauwelijks gesproken over integratie. En verhit is dat debat al helemaal niet.

Gisteren leek dat even te veranderen. De Tweede Kamer hield er een zogeheten rondetafelgesprek over. Veertien gasten, van wethouders tot wetenschappers, van vertegenwoordigers van migrantengroepen tot bestuurders van uitzendbureaus, kwamen naar het Binnenhof en gaven drie uur lang tekst en uitleg over hoe het integratiebeleid in de praktijk werkt, aan iedereen die dat maar wilde.

Eén complicatie: bijna niemand was geïnteresseerd. Van de tien fracties in de Kamer kwam de helft niet opdagen. En zelfs van de aanwezige Kamerleden verliet er één – Cynthia Ortega-Martijn van de ChristenUnie – voortijdig het debat omdat ze een rondleiding aan een groep bezoekers prefereerde boven het debat.

En toen begonnen de achterblijvers, terwijl hun gasten over dalende criminaliteitscijfers en betere onderwijsresultaten vertelden, maar te twitteren. „Misschien kan iemand mijn PVV-collega Van Klaveren even waarschuwen dat de hoorzitting over integratie begonnen is? Hij is er niet...”, twitterde Martijn van Dam (PvdA). En CDA’er Mirjam Sterk stuurde een voor iedereen te lezen bericht aan haar GroenLinks-collega: „Ha tofikdibi, nu gesprekken over integratie. Waar ben je? interessant.”

Dibi twitterde even later terug, onduidelijk waarvandaan. „Mirjam Sterk, ik reken op jouw kritische vragen!” Daar voegde hij nog de zoals gebruikelijk op twitter aaneengeschreven woorden, voorzien van de bekende #-code: „#helaasandereverplichtingen” en „#stopgroepsdenken” aan toe.

Niet alleen de politici hadden moeite met de relevantie van het debat, ook de gasten constateerden weinig problemen met de integratie. Maar feiten werden nauwelijks aangehaald. Meningen wel.

„Het gaat ontzettend goed met de integratie in Nederland.” (Integratiekenner Frans Verhagen)

„Het meest overschatte probleem in onze samenleving is de nodeloze problematisering van de integratie.” (Hoogleraar Han Entzinger)

„Het gaat voortreffelijk.” (Sadik Harchaoui, bestuurder denktank Forum)

Cora van Nieuwenhuizen, het VVD-Kamerlid dat het debat voorzat omdat de eigenlijke voorzitter ook niet aanwezig was, vatte toen maar samen waar volgens haar het integratiedebat vooral leeft: bij de autochtoon. „Die Nederlanders willen gewoon behandeld worden zoals ze denken dat allochtone Nederlanders behandeld worden.”