Hoogste militair VS: troepenmacht Gaddafi met een derde verminderd

Members of the 11th Reconnaissance Squadron from Indian Springs, Nevada perform pre-flight checks on a Predator unmanned aerial vehicle prior to a mission in this November 9, 2001 file photo shot at an undisclosed location. The United States has started using armed drones against Muammar Gaddafi's troops, who battled rebels at close quarters on the streets of Misrata, despite Western threats to step up a month-old air war. U.S. Defense Secretary Robert Gates told a Washington news conference on April 21, 2011 President Barack Obama had authorised the use of Predator drones and they were already in operation. REUTERS/U.S. Air Force/Handout/Files (UNITED STATES - Tags: MILITARY)
Members of the 11th Reconnaissance Squadron from Indian Springs, Nevada perform pre-flight checks on a Predator unmanned aerial vehicle prior to a mission in this November 9, 2001 file photo shot at an undisclosed location. The United States has started using armed drones against Muammar Gaddafi's troops, who battled rebels at close quarters on the streets of Misrata, despite Western threats to step up a month-old air war. U.S. Defense Secretary Robert Gates told a Washington news conference on April 21, 2011 President Barack Obama had authorised the use of Predator drones and they were already in operation. REUTERS/U.S. Air Force/Handout/Files (UNITED STATES - Tags: MILITARY) President Obama heeft vandaag toestemming gegeven voor de inzet van onbemande vliegtuigen in Libië. Foto Reuters

De luchtaanvallen die de coalitie onder NAVO-vlag uitvoert op doelen in Libië hebben de operationele sterkte van de troepenmacht van Moammar Gaddafi met 30 tot 40 procent verminderd. Toch koerst de strijd in het land af op een patstelling. Dat zei de hoogste Amerikaanse militair, admiraal Mike Mullen, vandaag tijdens een bezoek aan de Amerikaanse troepen in Baghdad, Irak.

Volgens Mullen zijn er geen aanwijzingen voor invloed van het terreurnetwerk Al-Qaeda op de opstandelingen in Libië die strijd leveren tegen de troepen van Gaddafi. Aarzelingen voor directe steun aan de opstandelingen zijn mede gestoeld op de vrees voor een herhaling van het scenario na de Russische bezetting van Afghanistan in jaren ’80. Stinger-raketwerpers die toen door Amerikanen aan de Afghaanse mujahideen waren geleverd bleken jaren later onderdeel van het arsenaal van de Talibaan.

Obama sanctioneert gebruikt ‘drones’ in Libië

Obama zette vandaag het licht op groen voor de inzet van drones in Libië. Volgens minister van Defensie Robert Gates is het onbemande bewapende vliegtuigje een voorbeeld van de unieke mogelijkheden van het Amerikaanse leger die Obama wil inzetten in de campagne tegen Libië.

De Amerikaanse generaal James Cartwright zei dat de drones in staat zijn lager te vliegen, waardoor er beter zicht is op doelwitten die zich hebben verschanst. “Ze zijn uitermate geschikt voor stedelijke gebieden”, zei hij. De strijd vindt meer en meer plaats in steden, in het bijzonder de zwaar belegerde stad Misrata.

De eerste missie van de Predator-drone stond al voor vandaag gepland. Het toestel moest echter onverrichter zake terugkeren vanwege slechte weersomstandigheden. Welke doelwitten de drone had moeten aanvallen werd niet bekendgemaakt.

McCain bezoekt opstandelingen

De Amerikaanse senator John McCain, een fervent voorstander van Amerikaans militair ingrijpen in Libië, is vandaag aangekomen in Benghazi, het bolwerk van de opstandelingen. McCain noemde de opstandelingen zijn ‘helden’.

Over de komst van de Republikein McCain, lid van de defensiecommissie van de Senaat, naar Libië was eerder om veiligheidsredenen geen ruchtbaarheid gegeven.
McCain was bij de presidentsverkiezingen van 2008, die door Barack Obama werden gewonnen, de kandidaat van de Republikeinen.