Heus, mannen kunnen ook verkracht worden

Een veel te blije reclamejongen loopt blikjes 7up uit te delen in een gevangenis. Gretig strekken de gevangenen hun handen door de tralies naar hem uit. Als hij een blikje laat vallen, aarzelt hij even en zegt dan stralend: „I’m not picking that up!” Subtekst: nooit zomaar bukken in de bak.

Er is geen geweldsmisdrijf waar in films en op tv zó vaak de spot mee wordt gedreven als de verkrachting van een man, schrijven Amerikaanse psychologen in een van de eerste literatuurreviews over mannenverkrachting ooit, in Psychology of Men and Masculinity (18 april online). Ze definiëren het als seksueel geweld en seksuele mishandeling.

Veel mensen hebben er onjuiste ideeën over. Dat ‘echte’ mannen niet verkracht zouden worden, zeker niet door een vrouw; dat het alleen homo’s en gevangenen overkomt; dat die het ook verdienen; dat een man die fysiek reageert het wel gewild zal hebben en dat het ‘dus’ niet erg is en zijn eigen schuld. Mensen die zulke dingen denken, vinden vaak ook dat vrouwen in korte rokjes ‘erom vragen’ verkracht te worden, blijkt uit onderzoek.

Intussen is 3 tot 8 procent van de Britse en Amerikaanse mannen (de landen waar het onderzoek voornamelijk plaatsvindt) ooit slachtoffer van seksueel geweld en is 1 op de 10 à 20 slachtoffers van verkrachting een man. Zo’n gebeurtenis heeft een grotere kans dan veel andere traumatische ervaringen om tot posttraumatische stress-stoornis te leiden, aldus de psychologen. Veel mannen durven geen aangifte te doen en een minderheid gaat (met bijvoorbeeld een gescheurde anus, gebroken botten, wonden, geslachtsziekten) naar de dokter – en vertelt dan vaak de oorzaak niet. Wat niet helpt, is dat ook veel artsen, rechters en politieagenten in de sprookjes over mannenverkrachting geloven.

In Amerikaanse gevangenissen is overigens niet vrijwel iedere man slachtoffer van seksueel geweld, zoals films wel suggereren. Het is 5 tot 12 procent, van wie in één studie ruim de helft door het personeel.

En dat reclamespotje van 7up, uit 2002, werd indertijd van tv gehaald.