Geweld strenger bestraffen

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) heeft vandaag een actieplan naar de Tweede Kamer gestuurd om excessen op de voetbalvelden te beteugelen. Een strafrechtelijke vervolging na bijvoorbeeld molestatie van een scheidsrechter kan leiden tot zwaardere straffen. Het Openbaar Ministerie zal dan een strafeis hanteren die vergelijkbaar is bij geweld tegen politieagenten of andere ambtsdragers.

De minister stelt voor de bestrijding van het geweld vijf jaar lang jaarlijks zeven miljoen euro beschikbaar van de sportbegroting. Het actieplan kwam tot stand in samenwerking met haar collega Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), NOC*NSF, de hockeybond KNHB en de gemeenten (VNG).

Schippers wil dat sport lokaal en landelijk betrokken wordt bij het integrale veiligheidsbeleid. Als gemeenten woonomgevingen veiliger willen maken, kunnen sportclubs en maatschappelijke organisaties daar voortaan bij betrokken worden.

Voor iedereen op en rond de velden worden duidelijke gedragsregels opgesteld. Het omgaan met lastig gedrag en het handhaven van grenzen wordt opgenomen in de opleiding van trainers. Scheidsrechters en officials krijgen weerbaarheidstraining. Strafbepalingen, registratie en uitsluitingen worden aangescherpt. In het betaald voetbal moeten voor de wedstrijden ‘pre match-briefings’ worden gehouden waarbij wedstrijdleiding, aanvoerders en coaches met elkaar kennis maken en afspreken wat er niet op het veld wordt getolereerd.