Gelauff nieuwe baas NOS Nieuws

Door onze mediaredactie

Hilversum, 22 april. Marcel Gelauff wordt de nieuwe hoofdredacteur van NOS Nieuws. Hij volgt op 1 juli Hans Laroes op. Gelauff (53) werkt sinds 2003 bij de NOS. De afgelopen jaren was hij plaatsvervangend hoofdredacteur. Net als Laroes wordt Gelauff verantwoordelijk voor alle journalistieke activiteiten van de NOS, op tv, radio, teletekst, internet en mobiel. Bekende programma’s onder zijn hoede zijn het Journaal, Nieuwsuur en het Jeugdjournaal.

De redactie van NOS Nieuws heeft dat vanmiddag te horen gekregen. Gelauff begon zijn journalistieke carrière bij de Leidse Courant en werkte daarna onder meer voor RTL Nieuws.

In een reactie zegt de nieuwe hoofdredacteur dat hij „ongelooflijk vereerd” is leiding te mogen geven aan NOS Nieuws in een tijd waarin „het mediagebruik razendsnel verandert door de digitale revolutie”. Tegelijkertijd, zo stelt hij: „staat de meest crossmediale nieuwsorganisatie van Nederland een zeer zware tijd te wachten door de enorme bezuinigingen die op de publieke omroep afkomen. Ik zie het vooral als mijn taak om de journalistiek kracht en waarden van NOS Nieuws ook in die moeilijke tijd te blijven vernieuwen”.

De publieke omroep moet stapsgewijs de komende jaren 200 miljoen euro per jaar besparen. Dat komt neer op 20 tot 25 procent van het totale budget. Voor de NOS zou dat een bezuiniging betekenen van 30 tot 35 miljoen op een budget van 140 miljoen. Bij de taakomroep werken nu zevenhonderd mensen. Bovendien ligt het crossmediale beleid van de NOS onder vuur vanuit Den Haag. De NOS heeft een uitgebreide nieuwssite en biedt ook nieuws aan via andere nieuwe media. Het kabinet wil dat de omroep zich weer gaat beperken tot radio en televisie.