GAST: METTE-MARIT TJESSEM HOIBY

Norway's Crown Princess Mette-Marit arrives to attend a reception for the 100th anniversary of Norway's consulate 17 October 2006 in Hamburg. Mette-Marit is on a two-day-visit in Hamburg and will officially re-open the consulate on 18 October. AFP PHOTO DDP /DAVID HECKER GERMANY OUT
Norway's Crown Princess Mette-Marit arrives to attend a reception for the 100th anniversary of Norway's consulate 17 October 2006 in Hamburg. Mette-Marit is on a two-day-visit in Hamburg and will officially re-open the consulate on 18 October. AFP PHOTO DDP /DAVID HECKER GERMANY OUT AFP

Toen kroonprins Haakon in 2000 met haar ging samenwonen in Oslo leek voor de Noren een grens overschreden. Niet omdat het paar niet getrouwd was. Niet omdat ze boodschappen deed bij de voordeelsuper. Maar omdat zij een ongehuwde moeder was met ‘een drugsverleden’. De aanstaande prinses pinkte een traan weg toen ze vertelde over haar „jeugdige rebellie [die] sterker dan die van de meeste anderen” was. De Noren hebben haar omarmd. Paul Luttikhuis