FC Twente blijft in de race om kampioenschap

FC Twente is aan puntverlies ontsnapt. De landskampioen won met 2-1 bij ADO Den Haag. Luuk de Jong maakte in de 85e minuut de winnende treffer.

Na ruim een uur had Bryan Ruiz de Tukkers al op voorsprong gezet, maar Dmitri Bulykin zorgde acht minuten later voor de gelijkmaker, schrijft persbureau Novum. Twente staat nu drie punten voor op PSV en vier op Ajax. Die beide clubs spelen zondag pas.

In de eerste helft was ADO de bovenliggende partij, maar kreeg Twente de gevaarlijkste kans. In de 35e minuut scoorde Ruiz, maar de kopbal van de man uit Costa Rica werd onterecht door scheidsrechter Jan Wegereef afgekeurd wegens duwen. Even later maakte de leidsman zijn fout weer goed door ADO een strafschop te onthouden.

Na de rust was het weer ADO dat het spel maakte in het eigen Kyocera Stadion. Ook de thuisploeg kreeg de bal in het net zonder dat het telde. Christian Kum tikte in de 52e minuut bij de tweede paal in, maar Twente-doelman Nikolay Mihaylov werd door Danny Buijs gehinderd.

Ook na die afgekeurde treffer bleef ADO aanzetten. De Hagenaars waren dicht bij een voorsprong, maar de goal viel uiteindelijk aan de andere kant. Nacer Chadli haalde de achterlijn en legde breed op Ruiz die de bal inschoof.

ADO gaf de moed niet op en kwam snel terug. Bulykin nam een voorzet van rechts op zijn borst aan en zette zo direct Douglas op het verkeerde been. De Rus schoof daarna beheerst binnen.

Met de gelijkstand op het scorebord was het weer de thuisploeg die de meeste aanspraak maakte op de overwinning. Twente profiteerde echter optimaal van de ruimte die daardoor in de Haagse verdediging ontstond. De net ingevallen Emir Bajrami vond het hoofd van De Jong. Die kopte eerst tegen het been van ADO-keeper Gino Coutinho aan, maar in de rebound scoorde hij alsnog.

Door een slotoffensief van ADO kwam Twente nog onder zware druk te staan. De ploeg kreeg de bal nauwelijks meer weg uit de eigen verdediging. In blessuretijd voorkwam Mihaylov nog een doelpunt door een schot van Jens Toornstra met de nodige moeite te keren.

Voor ADO betekent de nederlaag dat de vierde plaats uit zicht dreigt te verdwijnen. AZ kan de voorsprong zaterdag met een zege bij Willem II uitbreiden tot vijf punten. Roda JC kan met een ruime overwinning op NAC Breda ADO zelfs naar de zesde positie verdringen.