Espresso met Nigel de Jong

Enemy Number One Nigel de Jong streelt zijn espressokopje en benadrukt nog eens: ‘Ik ben een ander mens geworden.’ Gisteren blikte de middenvelder van Manchester City voor de eerste keer terug op zijn karatetrappen, freestyle tackles en doodschoppen. Hij noemde de veel bekritiseerde charge tegen Xabi Alonso in de WK-finale tegen Spanje ‘een ongelukkige overtreding’.


Enemy Number One

Nigel de Jong streelt zijn espressokopje en benadrukt nog eens: ‘Ik ben een ander mens geworden.’ Gisteren blikte de middenvelder van Manchester City voor de eerste keer terug op zijn karatetrappen, freestyle tackles en doodschoppen. Hij noemde de veel bekritiseerde charge tegen Xabi Alonso in de WK-finale tegen Spanje ‘een ongelukkige overtreding’. De Jong neemt een slokje van zijn espresso: ‘Ik wilde vol voor de bal gaan. Maar de bal was heel ergens anders en die Spanjaard stond opeens voor me.’ En de overtreding op Hatem Ben Afra met als gevolg een dubbele beenbreuk? ‘Een ongelukkige tackle,’ zegt de middenvelder. ‘Ik ging voor de bal, maar raakte wonderlijk genoeg de tegenstander.’ Iets meer dan een jaar geleden brak hij ook het been van de Amerikaan Stuart Holden. ‘Ik zweer het je,’ zegt De Jong. ‘Ik wilde voor de bal gaan.’

Naar aanleiding van zijn harde spel werd Nigel de Jong uit de selectie van Oranje verwijderd door Bert van Marwijk. Ook vanuit andere hoeken kwam kritiek. ‘Er was een hetze gaande,’ zegt de middenvelder die inmiddels weer voor Oranje mag uitkomen. ‘Ik was enemy number one, alsof ik een of andere crimineel was die een oorlogsmisdaad had gepleegd.’ Hij schudt zijn hoofd en zegt: ‘Ik ben een lieverdje in vergelijking met Gaddafi.’ Hij laat me zijn hoofd aaien. ‘Zacht,’ zeg ik. ‘Ik ben zacht,’ zegt De Jong. ‘Ik ben een ander mens geworden. Volgend jaar speel ik softbal.’