Een week vol slechte cijfers

Deze week presenteerden verschillende grote bedrijven de eerste kwartaalcijfers.

Een kort overzicht: slecht nieuws voor Philips, en lagere bonussen bij Goldman Sachs.

Akzo. Chemiebedrijf AkzoNobel heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een omzetstijging geboekt van 16 procent in vergelijking met de overeenkomstige periode van vorig jaar. Voor 3,8 miljard euro is er verkocht aan verf en chemicaliën. De winst voor rente, belasting en afschrijvingen steeg met 10 procent tot 437 miljoen euro.

De omzet groeide in alle drie de bedrijfsonderdelen: verf, coating en chemicaliën. Het verf- en chemieconcern profiteerde van hogere volumes en slaagde erin de prijsstijging van grondstoffen door te rekenen aan zijn klanten. AkzoNobel groeit vooral in Latijns-Amerika. In de grootste regionale economie, Brazilië, worden volgens topman Hans Wijers ongeveer een miljoen huizen per jaar gebouwd. „En die hebben allemaal een kleurtje nodig”, aldus Wijers gisteren in het Financieele Dagblad. (NRC)

Goldman Sachs. De grote Amerikaanse bank Goldman Sachs presteerde deze week boven verwachting. Goldman boekte een kwartaalwinst van 2,74 miljard dollar – 21 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar, maar bijna twee keer zoveel als analisten hadden verwacht. Goldman gaf ook deze keer weer veel geld uit aan salarissen en bonussen: 5,23 miljard dollar, de helft van de omzet. Maar omdat de omzet lager was dan vorig jaar (7 procent), kon het toch gebeuren dat de Goldman-bankiers een lagere bonus kregen dan een jaar geleden (NRC).

Morgan Stanley. De Amerikaanse investeringsbank Morgan Stanley maakt een moeilijke tijd door. De bank maakte gisteren bekend 736 miljoen dollar winst geboekt te hebben, tegen 1,4 miljard een kwartaal eerder. Een belangrijke kostenpost bleek de 655 miljoen dollar verlies, die het bedrijf afboekte op een joint venture met Mitsubishi. Ook de crises in Japan en het Midden-Oosten bleken van negatieve invloed op de cijfers. (AP)

Philips. Ook de cijfers van Philips stelden deze week teleur. Het bedrijf maakte maandag bekend in het eerste kwartaal van dit jaar een lagere winst behaald te hebben dan verwacht. De omzet bedroeg 5,3 miljard euro tegenover 4,98 miljard euro in de eerste drie maanden van 2010. De winst daalde naar 138 miljoen euro tegenover 201 miljoen euro een jaar eerder. Philips maakte deze week tevens bekend te stoppen met het maken van televisies. Het bedrijf zal zich concentreren op verlichting, de medische sector en consumentenproducten die met gezondheid te maken hebben. (NRC)

Nokia. Bij telefoonfabrikant Nokia vielen de kwartaalcijfers dit keer mee. ‘s Werelds grootste producent van mobiele telefoons zag de omzet in de eerste drie maanden van dit jaar stijgen tot 10,4 miljard euro, tegen 9,52 miljard een jaar eerder. De winst daalde licht, van 249 naar 344 miljoen. Het bedrijf kampt al tijden met een dalend marktaandeel, vooral op het gebied van smartphones. Daarin heeft Nokia nog een marktaandeel van 26 procent, tegen 41 procent een jaar eerder. Om marktaandeel terug te winnen heeft Nokia een overeenkomst gesloten met Microsoft, zo maakte het bedrijf gisteren bekend. Nokia’s smartphones worden uitgerust met besturingssysteem Windows Mobile. (NRC)