Doden door drones in Pakistan

Bij een Amerikaanse raketaanval in Noord-Waziristan, in het noordwesten van Pakistan, zijn vanmorgen 25 militante moslims om het leven gekomen. Naar wordt aangenomen ging het om een aanval met vier raketten, die werden afgeschoten door twee onbemande vliegtuigen, zogeheten drones. Een Pakistaanse inlichtingenfunctionaris ter plaatse, die anoniem wilde blijven, bevestigde tegenover het persbureau Reuters dat het om een aanval op een huis ging, dat bekend stond als een verblijfplaats voor radicale moslims. Onder de doden zouden zich ook enkele buitenlanders hebben bevonden.

De aanval komt daags na forse kritiek van de Pakistaanse legerchef, generaal Ashfaq Parvez Kayani, op zulke aanvallen. De aanvallen met ‘drones’ liggen gevoelig omdat er volgens Pakistaanse bronnen al herhaaldelijk ook burgers het slachtoffer van zijn geworden. Dat was volgens de Pakistanen onder meer het geval bij een aanval in maart op een ontmoeting van stamoudsten in maart, waarbij tientallen doden vielen.

Kayani kwam met zijn kritiek nadat de Amerikaanse hoogste militair, admiraal Mike Mullen, de Pakistaanse autoriteiten bij een bezoek aan Islamabad had verweten samen te werken met de groep van de Afghaanse militante leider Sirajuddin Haqani, die regelmatig aanvallen heeft uitgevoerd op Amerikaanse doelen in Afghanistan. (Reuters, AP)