Doden bij gevechten aan grens Thailand en Cambodja

Cambodja en Thailand beschuldigen elkaar geregeld van het beginnen van beschietingen aan de grens. Foto: Reuters.

Bij gevechten tussen militairen uit Thailand en Cambodja bij de grens tussen beide landen zijn vannacht volgens de strijdende partijen vijf doden gevallen. Daarnaast viel er een nog onduidelijk aantal gewonden.

De gevechten braken in het begin van de nacht uit bij de tempel Ta Muean Tom in de Thaise grensprovincie Surin. Volgens een woordvoerder van het Thaise leger kwamen twee Thaise soldaten om het leven en raakten er zeven gewond. Het leger van Cambodja maakte melding van drie dode soldaten en een aantal gewonden.

Over de toedracht van de gewelddadigheden bestaat nog onduidelijkheid, want beide partijen beschuldigen elkaar van het uitlokken van het geweld. De Thaise gouverneur van Surin zei tegen persbureau Reuters dat het Cambodjaanse leger vannacht met schieten begon, terwijl Cambodja Thailand beschuldigt van de escalatie.

Als gevolg van de gevechten is de Thaise regering begonnen met het evacueren van meer dan zevenduizend inwoners die rond de tempel wonen. In het grensgebied liggen twee historische tempelcomplexen die door beide landen worden geclaimd.