Disneysprookje over sprookjes

Enchanted (Kevin Lima, 2007, VS)BBC 1, 17.50 - 19.30 uur

„Trolls are fine to pass the time”, zegt de prins in Enchanted als hij een groene trol heeft gevangen. Is die opmerking een commentaar van producent Disney op de Shrek-films van concurrent DreamWorks? Bedoelde Disney daarmee: ‘Wat jullie met sprookjes doen, kunnen wij beter?” Wie weet.

In het metasprookje Enchanted, een fraaie vermenging van animatie en live action, ontmoeten twee werelden elkaar als een getekende prinses (Amy Adams) terechtkomt in hedendaags New York, waar ze misschien wel haar ongetekende droomprins (Patrick Dempsey) ontmoet.

Disney blijft opvoedkundig. Een reportage over twee liedjes van Alan Menken en Stephen Schwartz op de dvd van Enchanted vertelt dat het in Central Park gezongen lied ‘That’s How You Know’ bewust een afspiegeling is van het multiculturele New York, wat betreft de etnische diversiteit van muziek en performers.

Op een van de andere extra’s bij de dvd flitsten clipjes voorbij uit de vele klassieke Disneysprookjes die dienden als inspiratiebron voor Enchanted. Dit spel met filmsprookjes maakt Enchanted erg leuk.

De sprookjesmoraal van ‘happily ever after’ botst met de realiteit van het moderne, jachtige leven, waar het geloof in romantiek geheel is verdwenen. Het is een echte uitwisseling: de sprookjesprinses leert dat liefde op het eerste gezicht niet altijd werkt, en de wat cynische vrijgezelle vader herwint door de prinses zijn gevoel voor romantiek.

André Waardenburg