De wet is niet overtreden bij onze koosjere slacht

Op de opiniepagina van 20 april is een brief geplaatst van Karen Soeters, directeur van het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren (PvdD). Hierin staan onwaarheden, suggesties en weinig wetenschappelijke feiten.

Van een overtreding bij de koosjere slacht van stieren is geen sprake. Soeters baseert zich op een onjuist persbericht van persbureau Novum, dat inmiddels is gerectificeerd. Wel heeft de Voedsel en Waren Autoriteit het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap uitgenodigd voor een gesprek, om de slacht van zware stieren te bespreken. Op die uitnodiging gaan wij natuurlijk in.

Soeters wijst op een undercover-YouTube-filmpje, geschoten in Zuid-Amerika. Dit filmpje is niet representatief voor de koosjere slacht en zeker niet voor die in Nederland. Soeters doet geen uitspraak over de koosjere slacht in Nederland. Dat is begrijpelijk. Zij, noch enig onderzoeker die zich uitspreekt tegen de rituele slacht, heeft het nodig gevonden om zich te verdiepen in de Nederlandse situatie.

Voor een goede en eerlijke balans zou de PvdD ook een YouTube-filmpje moeten plaatsen dat laat zien hoe de industriële slacht in zijn werk gaat, inclusief de 10 procent van de gevallen waarbij het misgaat bij het schot in de hersenen dat de dieren moet ‘bedwelmen’ en waarbij deze dieren wel tot een minuut lang nodeloos lijden – enkele honderdduizenden dieren per jaar dus.

Een meer objectieve en minder gekleurde beeldvorming zou de discussie over het (on)bedwelmd slachten ten goede komen.

R.E. Heijmans

Voorzitter Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap