De Jager: stijging van begroting EU kan niet

Nederland zal proberen de stijging van de EU-uitgaven tegen te houden.

Minister De Jager (Financiën, CDA) vindt het „onacceptabel” dat de Europese begroting in 2012 met 4,9 procent stijgt. Hij noemt het „buiten proporties” dat de Europese Commissie de uitgaven in 2012 met 6 miljard euro wil verhogen naar 132,7 miljard. Dat is een aanmerkelijk scherpere groei dan de stijging van het algemene prijspeil in Europa. Europa zou volgens De Jager meer moeten bezuinigen dan nu voorgesteld.

Nederland zal net als vorig jaar met hulp van bondgenoten proberen de uitgavengroei van de Europese Commissie tegen te houden. Het kabinet meent dat stijging met de inflatie meer dan genoeg is. Die bedraagt nu ongeveer 2,7 procent.

De uitgaven van de Europese Commissie worden door 27 lidstaten gefinancierd. In het verleden was Nederland geen netto-betaler maar netto-ontvanger, als gevolg van het Europese landbouwbeleid. Circa 40 procent van de Europese begroting heeft betrekking op het landbouwbeleid dat er met name op gericht is om inkomens van boeren te ondersteunen.

Na eerdere protesten van Nederland is afgesproken dat Nederland tussen 2007-2013 jaarlijks 1 miljard euro korting krijgt op haar betalingen aan Brussel.

De stijging van de Europese begroting is in absolute termen iets meer dan de groei van de binnenlandse overheidsuitgaven. De begroting van het kabinet-Rutte groeit in 2012 met 4,5 miljard naar 193 miljard euro, een toename van 2,4 procent.

De verwachting is dat pas eind dit jaar een besluit valt over de definitieve Europese begroting voor 2012. Vorig jaar werd in december een akkoord gesloten over de begroting van dit jaar. De uitgaven van de Europese Commissie mogen in 2011 met 2,9 procent groeien. Nederland trok bij zijn verzet vooral met het Verenigd Koninkrijk op om te ageren tegen de hogere begroting van Brussel. (NRC)