Israël waarschuwt voor aanslag Hezbollah - ‘Geen directe aanleiding’

De auto waar Imad Mughniyeh in zat toen hij in februari 2008 gedood werd door een explosie. De foto werd gemaakt met een mobiele telefoon. (Foto Reuters)

Israël heeft concrete informatie over een op handen zijnde aanslag van Hezbollah tegen Israëlische toeristen in het buitenland. Dat hebben zegslieden binnen het Israëlische ministerie van Defensie vandaag volgens persbureau Novum gezegd.

Details zijn niet bekendgemaakt, maar Israëliërs in het buitenland hebben het advies gekregen voorzorgsmaatregelen te nemen. Tienduizenden Israëliërs zijn op dit moment op vakantie in het buitenland. Zij vieren daar Pesach, het lentefeest en een van de belangrijkere feesten in het Jodendom.

Hezbollah zou wraak willen nemen voor de moord op Imad Mughniyeh in Damascus in 2008. Aangenomen wordt dat Israël achter de aanslag op Mughniyeh, een van de oprichters van de fundamentalistisch-shi’itische beweging, zit.

In juli 1994 vielen bij een aanslag op een joods cultureel centrum in Buenos Aires 85 doden en tweehonderd gewonden. Twee jaar daarvoor was de Israëlische ambassade in Buenos Aires al verwoest door een bom. Bij die aanslag vielen 29 doden.

Argentinië, Israël en de Verenigde Staten gaven Iran de schuld van de aanslagen, die zouden zijn uitgevoerd door de door Iran gesteunde Hezbollah. Maar het land heeft altijd ontkend dat het iets met de aanslagen te maken had.

Volgens NRC’s Midden-Oostenredacteur Carolien Roelants is het onduidelijk waarom Israël nu met deze waarschuwing komt.

“Omdat de moord op Mughniyeh van 2008 aan Israël werd toegschreven, is men sindsdien bang voor vergeldingsacties. Die zijn vooralsnog nooit gekomen. Af en toe waarschuwt Israël voor een aanslag van Hezbollah, in dit verband, maar het is onduidelijk waarom Israël nu met deze waarschuwing komt. Er is geen directe aanleiding om aan te nemen dat Hezbollah, die al zeer lange tijd geen terroristische aanslag hebben gepleegd, dat nu ineens wel zouden doen.”