Clyde & Bonnie fysiek en geestig

Clyde & Bonnie door De Toneelmakerij, vanaf 15 jaar. Gezien 07/04, Rozentheater Amsterdam. Tournee t/m 24/05, www.toneelmakerij.nl ****

Door een regen van schoten werden ze gedood, verdacht van talloze moorden en overvallen. Regisseur Ad de Bont maakte een voorstelling gebaseerd op Bonnie en Clyde, de beruchte misdadigers uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Clyde & Bonnie is teksttheater, met een scherpe, humoristische en poëtische tekst van Holger Schober.

Fysiek theater is het ook: Laura de Boer en Chiem Vreeken rollen over de vloer, slaan en spugen elkaar in het gezicht. Zij springt op zijn rug, hij mept haar billen. Clyde & Bonnie is bovendien gechoreografeerd. Met panty’s over hun hoofd sluipen ze ‘een bank’ binnen. Gelijktijdig slaan ze met hun pistolen op een muur van staal: metalen bakken, sterk en onverwoestbaar als de personages zelf – het klinkt als een regen van schoten.

Clyde en Bonnie vertellen over hun moeilijke jeugd, hun peilloze liefde voor elkaar, en kissebissen dan weer verder. „Ik val niet op je uiterlijk.” „Dankjewel.’ „Niet alléén op je uiterlijk, bedoel ik.”

Tussen de fragmentarische scènes, waarin wordt gerefereerd aan oude films en series, klinkt betoverende muziek. Zoals het veelzeggende All I Want Is You, van Barry Louis Polisar. Mooi is het als Clyde over zijn voorbeelden praat. Zij wilden iets van hun leven maken. Politici en bankiers, dat zijn de ware gangsters. Daarom is het moreel oké een bank te overvallen.

Clyde in de regen is een aangrijpend hoogtepunt. Geen kogelregen dit keer, maar gewone regen. Hij vertelt over hoe de tiende bankoverval had moeten gaan. Het wordt Bonnies dood.