Boem. Boem. Het gaat maar door

In het deel van Misrata dat gecontroleerd wordt door de rebellen , maken tieners benzinebommen.

De rebellen bekijken er hun eigen oorlog op televisie.

MISRATA, LIBYA - APRIL 20: Libyan rebel fighters discuss how to dislodge some ensconced government loyalist troops who were firing on them from the next room during house-to-house fighting on Tripoli Street in downtown Misrata April 20, 2011 in Misrata, Libya. Rebel forces assaulted the downtown positions of troops loyal to Libyan strongman Moammar Gaddafi April 20, briefly forcing them back over a key bridge and trapping several in a building that fought back instead of surrendering, firing on the rebels in the building and seriously wounding two of them during the standoff. Fighting continues between Libyan government forces that have surrounded the city and anti-government rebels ensconced there. (Photo by Chris Hondros/Getty Images)
MISRATA, LIBYA - APRIL 20: Libyan rebel fighters discuss how to dislodge some ensconced government loyalist troops who were firing on them from the next room during house-to-house fighting on Tripoli Street in downtown Misrata April 20, 2011 in Misrata, Libya. Rebel forces assaulted the downtown positions of troops loyal to Libyan strongman Moammar Gaddafi April 20, briefly forcing them back over a key bridge and trapping several in a building that fought back instead of surrendering, firing on the rebels in the building and seriously wounding two of them during the standoff. Fighting continues between Libyan government forces that have surrounded the city and anti-government rebels ensconced there. (Photo by Chris Hondros/Getty Images) Getty Images

„Het aantal artillerie- en mortiergranaten dat inslaat is werkelijk verbazend”, zegt Abdul-Athim Salim, hoogleraar geografie aan de universiteit in de belegerde Libische stad Misrata, de enige grote in het westen die grotendeels in handen is van rebellen. „De enige pauze is wanneer ze munitie laden. Verder gaat het maar door. Boem. Boem. Boem.”

Misrata ligt nu bijna permanent onder vuur. Troepen van de Libische leider Gaddafi hebben hun aanvallen op de derde stad van het land opgevoerd en NAVO-commandanten, die namens de Veiligheidsraad burgers moeten beschermen, geven toe dat hun mogelijkheden beperkt zijn. De stad is al ruim zeven weken omsingeld door troepen van Gaddafi. De strijd om Misrata is symbolisch voor de oorlog in Libië, en voor het falen van de NAVO om de burgers te beschermen.

Ingeslagen raketten steken uit het wegdek van een parkeerplaats in Misrata. Volgens inwoners zijn honderden mensen gedood sinds het beleg zes weken geleden begon, woensdag nog de fotografen Tim Hetherington en Chris Hondros.

Het kleine Hilal-ziekenhuis (45 bedden) krijgt nu dagelijks tien tot twintig mensen met levensgevaarlijke verwondingen binnen en vijfentwintig tot dertig minder zwaar gewonden, burgers en rebellen. In het rebellendeel van de stad zitten ongewapende tieners benzinebommen te maken. Om de paar honderd meter zijn wegversperringen, bemand door rebellen in scheepscontainers, voorzien van meubels, tapijt en op generatoren werkende tv-toestellen.

De meeste regeringstroepen liggen ten zuiden en ten westen van de 300.000 inwoners tellende stad en langs Tripolistraat, een grote weg door het centrum. Mensen uit de buurt zijn over zee naar het noorden van de stad gevlucht. Gisteren werd op vier plekken hard gevochten.

De haven is rustig. De enige tekens van geweld zijn een gat in het dak van een pakhuis en een gedeukte en uitgebrande container. Gisteren lagen er een schip van het Rode Kruis, een grote sleepboot en een Turks schip waaruit kratten werden gelost.

Mensenrechtengroepen leveren scherpe kritiek op het Libische bewind wegens gebruik van zware wapens; volgens sommige organisaties ook clusterbommen, die bij ontploffing een groot aantal bommetjes verspreiden en door veel landen zijn verboden. De Libische autoriteiten ontkennen. „We verwelkomen elk objectief onderzoek naar het optreden van ons leger, onze regering en onze functionarissen”, aldus regeringswoordvoerder Moussa Ibrahim. De internationale gemeenschap moet volgens hem niet luisteren naar „mediaberichten of verhalen die door de rebellen zijn verzonnen”.

De chef mensenrechten van de VN, Navi Pillay, zei gisteren dat het Libische bewind zich mogelijk aan oorlogsmisdrijven schuldig maakt door zware wapens te gebruiken tegen burgers. Ze zei dat de regeringstroepen moeten beseffen dat het Internationaal Strafhof in Den Haag hen op hun daden zal afrekenen. Het is duidelijk, zei ze, dat het aantal slachtoffers substantieel is en dat onder de doden vrouwen en kinderen zijn.

NAVO-generaal Mark van Uhm, hoofd militaire operaties op het NAVO-hoofdkwartier in België, zei gisteren dat westerse gevechtsvliegtuigen in Misrata meer dan veertig regeringstanks en verscheidene pantservoertuigen hebben vernietigd. „Maar er is een grens aan wat door luchtaanvallen kan worden bereikt om een einde te maken aan de strijd in de stad”, zei hij. Sommige rebellen vroegen gisteren voor het eerst om internationale grondtroepen, maar daarvan is nog geen sprake. De VN-resolutie waaronder de NAVO actief is, sluit inzet van „bezettingstroepen” uitdrukkelijk uit.

Naast Misrata zijn er andere gebieden in West-Libië in handen van rebellen die door regeringstroepen worden belegerd. Er zijn recent ongeveer 10.000 mensen naar Tunesië gevlucht voor gevechten in het bergachtige grensgebied. Een rebel zei dat Yifran, een stadje van 25.000 inwoners, dagelijks met raketten, tanks en luchtdoelgeschut wordt bestookt. Ook uit de stadjes Qalaa en Nalut worden gevechten gemeld.

In Misrata staan lange rijen auto’s bij benzinestations. Een paar winkels zijn open. Een winkel die generatoren verkoopt doet goede zaken. Sinds het begin van de belegering is de stroom afgesneden. Bij een wegversperring hebben tien rebellen een tent opgezet. Ze zitten naar nieuws over hun oorlog op de Arabische zender Al-Jazeera te kijken. Hun televisie werkt op een generator. Ze roken een waterpijp. (AP)