Biotechfonds op zoek naar publiek geld

De Amsterdamse investeerder Life Sciences Partners gaat naar de beurs met een fonds dat belegt in Europese biotechbedrijven. „De tijd is nu zo gunstig.”

Voor het eerst sinds vier jaar gaat er weer een biotechfonds naar de Amsterdamse beurs. Aanstaande woensdag beleeft investeerder Life Sciences Partners zijn beursintroductie. Niet met een bedrijf, maar met een fonds. Met het geld dat beleggers inbrengen gaat LSP investeren in kleine en middelgrote beursgenoteerde biotechbedrijven.

Sinds de oprichting eind jaren tachtig is LSP binnen Europa uitgegroeid tot een van de grootste private investeerders in de biotechsector. Het belegd vermogen bedraagt ruim 500 miljoen euro. LSP houdt kantoor vlakbij het Rijksmuseum.

Volgens Martijn Kleijwegt, oprichter van LSP, is het klimaat nu zo gunstig voor de biotechsector dat het bedrijf heeft besloten ook via de beurs geld aan te gaan trekken. De bevolking vergrijst. Er zijn talloze ziektes waarvoor nog steeds geen therapie bestaat. Een andere belangrijke trend is dat de grote farmacieconcerns druk naar nieuwe medicijnen zoeken, en er zelf onvoldoende in slagen die te ontwikkelen. Ze sluiten steeds meer deals met kleine, innovatie biotechbedrijven.

Van de 200 medicijnen die in de VS vlak voor registratie staan, is 60 procent afkomstig van een biotechbedrijf. Dat percentage zal naar verwachting verder stijgen. Alleen al omdat de grote farmabedrijven de komende jaren belangrijke patenten kwijtraken. Het Amerikaanse Pfizer verliest dit jaar in de VS het patent op zijn cholesterolverlager Lipitor. Het raakt daarmee op slag 4 miljard dollar aan omzet kwijt. Bij andere grote farmabedrijven gebeurt hetzelfde. De komende zes jaar verliezen ze zo, alleen al in Amerika, 133 miljard dollar aan omzet. Wereldwijd zal dat zeker twee keer zoveel zijn, schat Kleijwegt. Dat gat moeten ze opvullen. En daarvoor leunen ze steeds meer op de biotechsector.

Het LSP-fonds dat woensdag zijn beursnotering krijgt, gaat van start met in ieder geval 30 miljoen euro. Dat bedrag is al vastgelegd bij institutionele beleggers, zegt Mark Wegter, partner bij LSP en een van de drie fondsbeheerders. Welke partijen dat zijn wil Wegter niet zeggen. De vier partners van LSP leggen zelf 1 miljoen euro in, zo blijkt uit het prospectus. Een belegger krijgt voor elke ingelegde 100 euro een aandeel in het fonds.

LSP zal het geld hoofdzakelijk in Europa investeren. Dat is opmerkelijk omdat de Europese biotech altijd wat schril afsteekt tegen die in de Verenigde Staten. Maar volgens Kleijwegt is dat onterecht. Hij ziet ook in Europa tal van kleine en middelgrote biotechbedrijven die medicijnen, vaccins of diagnostische tests ontwikkelen, en veel potentie hebben. Alleen worden ze ondergewaardeerd door institutionele beleggers. „De kleinere bedrijven verschijnen niet op hun radar”, zegt Kleiwegt. Institutionele beleggers richten zich op grotere bedrijven, met een marktwaarde vanaf een miljard euro. LSP zit daaronder en investeert juist in bedrijven met een marktwaarde tót een miljard euro.

De afgelopen drie jaar heeft LSP al geëxperimenteerd met het beleggen van publiek geld. In 2008 sloot het daarvoor een overeenkomst met pensioenfonds APG. Dat is zo goed gelopen, dat LSP nu met een fonds naar de beurs gaat. Wat overigens geen garantie is dat het ook in de toekomst succesvol blijft. Aan het ontwikkelen van medicijnen zitten grote risico’s.

Wegter telt in Europa 230 kleine en middelgrote biotechbedrijven om in te investeren. Ze hebben een totale marktwaarde van 30 tot 35 miljard euro. Kansen genoeg dus, zegt hij.

Uit het prospectus van LSP blijkt dat het beursfonds in maximaal 20 bedrijven zal investeren. Per bedrijf zal de investering een tot enkele miljoenen bedragen. LSP investeert niet meer dan 15 procent van het totale beursfonds in één bedrijf. Volgens Wegter zal het fonds hoofdzakelijk investeren in bedrijven die medicijnen ontwikkelen. Die trekken de meeste aandacht van de grote farmabedrijven en bieden ook de meeste kans op grote winst. Naar schatting driekwart van de investeringen zal naar dit type bedrijf gaan. Verder kijkt het naar bedrijven die diagnostische tests, vaccins of medische apparatuur ontwikkelen.

LSP rekentvoor het management van het fonds jaarlijks 1,5 procent van de waarde van het fonds. Bij een rendement hoger dan 8 procent gaat eenvijfde van de waardestijging naar de drie fondsbeheerders.