Amnesty: meer dan 500 arrestaties in Bahrein

De laatste paar weken zijn meer dan 500 mensen, in meerderheid shi’ieten, gearresteerd in de Arabische Golfstaat Bahrein. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Amnesty International gisteren gemeld. Amnesty deed een beroep op westerse bondgenoten van Bahrein de verslechtering van de situatie van de mensenrechten in Manama aan de orde te stellen.

De Bahreinse regering vroeg vorige maand de hulp van de snelle interventiemacht van de Samenwerkingsraad van de Golf om een eind te maken aan de groeiende protesten vanuit de shi’itische meerderheid tegen haar achterstelling door de sunnitische elite. Enkele duizenden militairen uit Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten arriveerde half maart, waarna koning Hamad bin Isa al-Khalifa de staat van beleg afkondigde en de Bahreinse veiligheidsdiensten het protest neersloegen.

Volgens Amnesty is van bijna alle arrestanten het lot onbekend. Wel is bekend dat vier arrestanten in hechtenis zijn overleden, volgens Amnesty „in verdachte omstandigheden”.

De regering zegt dat alleen verdachten van misdrijven zijn gevangen gezet. Bahreinse leiders hebben het protest als een poging tot staatsgreep gebrandmerkt en gesuggereerd dat het shi’itische Iran erachter zit. Ze hebben deze week ook gezegd dat de buitenlandse troepen blijven tot de Iraanse dreiging voorbij is, dat wil zeggen voor onbepaalde termijn.

De grootste shi’itische oppositiepartij, Wefaq, waarschuwde deze week dat shi’itische jongeren kunnen „exploderen” als de huidige repressie niet eindigt. Wefaq-leider sjeik Ali Salman wees daarbij op de arrestaties, met name ook van advocaten en artsen, en op een campagne om shi’ieten uit overheidsbanen te ontslaan. Hij zei dat de autoriteiten ook particuliere bedrijven hadden gevraagd actie te ondernemen tegen shi’itische employés. (Reuters, AFP)