Amis: prins lacht als een varken

Martin Amis mopperde in de Franse krant Le Nouvel Observateur nog eens flink op het land dat hij op het punt staat te verlaten.

Veel Britten zullen langs de kant staan tijdens het Koninklijke huwelijk van prins William en Kate Middelon volgende week vrijdag. Maar voor schrijver Martin Amis is de aanstaande bruiloft een aanleiding om eens flink uit te vallen tegen het Britse koningshuis: het zou naar de filistijnen zijn.

Een voor een passeren de leden de revue: de koningin luistert niet, prins Philip was hoogst verbaasd te horen dat Amis een schrijver was en Prins Charles is weliswaar ‘charmant’ maar lacht als een varken, een varken dat nota bene begrip had voor de fatwa tegen Rushdie, omdat hij een volksdeel beledigd zou hebben.

Verder haalt The Guardian, waarin enkele fragmenten uit dit interview worden geciteerd, aan: ‘Sinds de Tweede Wereldoorlog doet Engeland er niet meer toe. Het grootste rijk dat ooit heeft bestaan is een tweederangs landje geworden’.

Amis werkt op het ogenblik aan een roman over een kleine maar onaangename crimineel die de lotto wint. Een vrolijk plot, maar zo is het niet bedoeld: ‘Het is een metafoor voor de stand van zaken in ons land, waar je voor domheid en slechtheid wordt beloond. Nee, ik was liever niet Engels geweest’. (NRC)