Alles kan tot een nummer leiden

Het muzikaal collectief La Boutique Fantastique maakte onlangs een fraaie reisplaat.

Het tweetal is dit weekend te zien op Vlieland tijdens Into The Great Wide Open.

Nederland, Rotterdam, 29-03-2011. Portret van Maurits Goossens en Tymen Bergman, leden en oprichters van de band La Boutique Fantastique. Foto: Andreas Terlaak
Nederland, Rotterdam, 29-03-2011. Portret van Maurits Goossens en Tymen Bergman, leden en oprichters van de band La Boutique Fantastique. Foto: Andreas Terlaak

De antieke zweefmolen draait zijn rondjes op de Parade. Bungelende benen, verrukte kreten. Het draaimechaniek kraakt met regelmatige tred. Je hoort de stoeltjes, de zwiepjes in de lucht. Als een ritme.

Musicus Tymen Bergman nam de geluidenwereld van de zweefmolen op. Hij stond met een microfoon in de draaikern bij het roterende mechanisme. De opnames werden het uitgangspunt van Round and Round, een zwierig vaart makende circuswals met melancholische strijkers.

Er staan meer van dat soort samples op de net verschenen titelloze cd van La Boutique Fantastique, een muzikaal collectief opgericht door Maurits Goossens en Tymen Bergman. Geluiden in speeltuin. Een trappenhuis, een piepende vlaggenmast. Of het ellendige slijpen aan een spoorlijn.

Alles kan leiden tot een nummer. „Mensen vergissen zich vaak in wat samples lijken en juist is opgenomen en andersom”, zegt Maurits Goossens. „Onze geluiden zijn soms moeilijk terug te herleiden. Ze zijn gestapeld of ‘raar’ opgenomen. Of het instrument is ‘misbruikt’. Door de cello bijvoorbeeld te hanteren als een percussie-instrument of gitaar.”

La Boutique Fantastique maakte een prachtige reisplaat die bol staat van weemoedige en mysterieuze melodieën met wortels in klassiek, klezmer, triphop, gypsyjazz, balkanbrass en Franse chansons. Ronduit onbezorgde muziek in bohémiensfeer, die beelden oproept en weet te versterken. De twee muzikanten, 35 jaar en woonachtig in Rotterdam, kennen elkaar van de kunstacademie. Bergman schilderde en ontwierp, Goossens legde zich toe op beeldhouwen en fotografie. Het draaien van platen was een gedeelde passie door hun overeenkomstige muzieksmaak, zegt Tymen Bergman.

La Boutique Fantastique vond onderdak bij Kytopia, de muziekwerkplaats van Colin Benders (Kyteman). De cd was al af, maar is verschenen op het Kytopia-label. Het muziekduo voelt zich „verschrikkelijk thuis” in het losjes georganiseerde studiocomplex en ziet Benders als geestverwant. „De intuïtieve manier waarop hij zaken aanpakt voelt vertrouwd”, legt Goossens uit. „Bij andere labels was het inleveren op muziek.”

Het is de familiare ongedwongen sfeer die hen aantrekt. Net als op de Parade destijds. Nog voor Jules Deelder er plaatjes draaide stonden Bergman en Goossens al muziek te draaien onder de ‘zweef’. „We voelen ons verwant met de rare mix van mensen, de organische manier van werken”, vertelt Bergman. „Dat ongepolijste heeft iets romantisch.”

Op het podium, laatst bij hun concert in Tivoli Utrecht, draagt La Boutique Fantastique eenzelfde sfeer van tijdloosheid uit. „Het verleden voelt op een bepaalde manier magisch aan”, vindt Goossens. Niet dat ze nou de hele dag zitten terugverlangen naar vroeger, vult Bergman aan. „Maar die eeuwige drang naar vooruitgang stoort ons. Bij ons concert lieten we oude 8 mm-filmpjes draaien. Dat geeft de mooiste beelden.”

Zo gaat het ook met het mengen van stijlen. „We kijken puur wat een nummer nog nodig heeft. Dat kan een snuifje Oost-Europees zijn, of juist de volheid en warmte die jarenvijftigmuziek kenmerkt.”

Ondanks dat ze beiden met tientallen instrumenten vermeld staan op de cd „kunnen ze eigenlijk niets heel goed bespelen”. Goossens: „Wij voeren de regie, als cineasten in een muzikale tijdreis.”

Te zien: 23 april Into The Great Wide Open, Vlieland. En: 5 mei, Bevrijdingsfestival, Nijmegen.