Agenten worden toch geen toezichthouders

Politieagenten zullen niet deels worden vervangen door goedkopere toezichthouders. Het kabinet voert de nieuwe functie van politietoezichthouder niet in. Dat heeft minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) besloten na commotie over een intern stuk dat gisteren is uitgelekt.

Opstelten trekt hiermee een plan in waarover in het regeerakkoord afspraken waren gemaakt. Volgens een circulaire die in maart binnen de politie en in ministerie was verspreid zouden van de 49.500 agenten er tot 2015 10.000 worden vervangen door goedkopere politietoezichthouders. Dit zou 30 miljoen euro besparen. De politietoezichthouder zou minder bevoegdheden krijgen dan een agent.

Coalitiepartij VVD nam meteen afstand. „Wij willen geen politie light”, zei Kamerlid Hennis-Plasschaert. „Dit gaat niet gebeuren.” Ook PVV-leider Wilders toonde zich direct tegenstander. Hij twitterde: „Plan kabinet voor toezichthouders ipv agenten is bagger. Bezuinigingen zoeken ze maar op een andere manier maar niet zo. Geen steun PVV dus.” Ook de politiebonden reageerden afwijzend. „Er mogen politietoezichthouders komen. Maar wel er bij, niet in plaats van agenten”, zei Gerrit van de Kamp van de ACP. „Het kabinet zet graag een beeld van zichzelf neer van crimefighters. Daar druist dit helemaal tegen in.” Ook de korpschefs waren tegen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie liet vanmorgen weten dat het plan van tafel is. De minister neemt afstand van het interne document. Opstelten zal op een andere manier de 30 miljoen euro bezuinigen. „Er zijn en blijven 49.500 agenten”.

Vakbondsbestuurder Gerrit van de Kamp is opgelucht over het snelle besluit van Opstelten. „Maar ik maak me nog wel zorgen over hoe hij die 30 miljoen wil bezuinigen.” De minister stelt dat dit niet ten koste zal gaan van de ‘operationele sterkte’. Van de Camp vreest dat op ondersteunend personeel wordt bezuinigd. Dat zou volgens hem kunnen betekenen dat agenten meer bureautaken krijgen. „Zo zou het toch weer ten koste gaan van blauw op straat”.

De overheid kent al vele (bijzondere) ambtenaren met opsporings- en aanhoudingsbevoegdheid. Het gaat bijvoorbeeld om parkeerwachters, conducteurs, stadswachten, boswachters en sociale rechercheurs. De laagste rang bij de politie is die van politiesurveillant. Deze agent heeft geen dienstwapen, maar wel pepperspray en een wapenstok. Hij surveilleert meestal met een agent die wel een dienstwapen heeft. De politietoezichthouder zou tussen de agent en de politiesurveillant in komen.

Vakbond ACP blijft voorstander van toezichthouders zolang die niet ten koste gaan van de politiesterkte. Van de Camp vindt dat er bij gemeenten sprake is van een wildgroei aan stadswachten en straatcoaches. „Daar begrijpt een burger niks meer van. Er moet één landelijke, herkenbare beroepsgroep komen.”