AFWEZIG: EMANUELE FILIBERTO

Vittorio Emanuele, second from left, and Emanuele Filiberto, third from left, respectively son and grandson of Umberto II, the last reigning king of Italy, and their wives Marina Doria, left, and Clotilde Courau visit the tomb of Italy's first king, in Rome, Thursday, March 17, 2011. Italy marks its 150th birthday Thursday with pomp-filled ceremony and cultural events meant to highlight Italian unity and identity. Top leaders paid homage at the tomb of Italy's first king and will attend a performance of Verdi's "Nabucco," which helped inspire the successful drive for unity in 1861. (AP Photo/Roberto Monaldo, Lapresse)
Vittorio Emanuele, second from left, and Emanuele Filiberto, third from left, respectively son and grandson of Umberto II, the last reigning king of Italy, and their wives Marina Doria, left, and Clotilde Courau visit the tomb of Italy's first king, in Rome, Thursday, March 17, 2011. Italy marks its 150th birthday Thursday with pomp-filled ceremony and cultural events meant to highlight Italian unity and identity. Top leaders paid homage at the tomb of Italy's first king and will attend a performance of Verdi's "Nabucco," which helped inspire the successful drive for unity in 1861. (AP Photo/Roberto Monaldo, Lapresse) AP

De Italiaanse pretendent (38) trekt sinds het einde van zijn verbanning in 2003 alles uit de kast om te behagen. Hij trad op in reclames voor ingemaakte olijven, startte een „koninklijke” modelijn, walste in „Dansen met de Sterren” de huiskamers in aan de zijde van een Russische schone. In Londen is hij niet welkom. Op een festival in San Remo zong hij vorig jaar, in een zelfgeschreven lied: „Men kan van alles doen, ook zonder koning te zijn.” Bas Mesters