ABN Amro prees Edwin de Roy aan als analist

Tijdens de behandeling van de vastgoedfraudezaak kwam deze week in een keer prinses Margarita in beeld. Hoe komen bonnen rond haar huwelijk met Edwin de Roy van Zuydewijn in het dossier?

Een brief in het Frans en een in het Duits, beide van 8 juni 1999. In de brief prijst toenmalig ABN Amro-bankier Hans ten Cate „Nico Vijsma” en „dr Edwin de Roy van Zuydewijn” aan bij zijn buitenlandse collega’s. De twee kunnen een rol spelen bij de expansie van Bouwfonds Vastgoed Ontwikkeling waarmee ABN Amro samenwerkt, aldus Ten Cate. „Die Erfahrungswerte Ihres Buros kann ihnen sehr von Nutzen sein.”

De aanbevelingsbrieven van de inmiddels gepensioneerde topbankier Hans ten Cate doken ineens op bij de behandeling van de vastgoedfraudezaak. Het was het meeste opvallende feit tijdens de zittingen de afgelopen week in de zaak. De rest van de dagen ging op aan het voorhouden van allerlei contracten en berekeningen aan de verdachten Nico Vijsma en Olivier L. De eerste zei direct dat hij alles getekend heeft, maar dat hij van geen enkel stuk de inhoud kent. Olivier L., die controller was bij Bouwfonds, reageerde met allerlei complexe technische verhandelingen aan de hand van een tijdslijn die hij zelf heeft samengesteld.

Maar hoe komt het dat Edwin de Roy van Zuydewijn ineens verschijnt in de vastgoedfraudezaak? De Roy van Zuydewijn was van 1998 tot 2002 bij Bouwfonds actief als strategisch analist. Bouwfonds Vastgoed Ontwikkeling, met als directeur Jan van V., huurde De Roy van Zuydewijn in om de mogelijkheden voor buitenlandse expansie te onderzoeken. Zo kwam De Roy van Zuydewijn ze in die tijd allemaal tegen: Jan van V., Nico Vijsma en Olivier L, die momenteel terecht staan in het grootste fraudeonderzoek in de Nederlandse geschiedenis. Olivier L., was ook getuige op het huwelijk van De Roy van Zuydewijn in 2001 met prinses Margarita de Bourbon de Parme.

De prinses werd ook één keer gevraagd om een klusje Bouwfonds te doen. In oktober 2000 was ze aanwezig op het fondswervingsdiner Flying Doctors Gala in Monaco. Ze overhandigde namens Bouwfonds een cheque. Bouwfonds betaalde alle onkosten van de prinses; privéjet, jurk, hotel en kapster. De avond werd aan elkaar gezongen door Shirley Bassey, maar werd later vooral bekend toen bleek dat er nogal wat criminelen uit de Amsterdamse onderwereld rondliepen. Op uitnodiging van vastgoedhandelaar Willem Endstra – die een grote klant was van Bouwfonds Property Finance – waren de criminelen John Mieremet, Sam Klepper en Willem Holleeder ook aanwezig.

De namen van De Roy van Zuydewijn en de prinses waren al een paar keer genoemd door advocaten in het fraudeproces. Volgens enkele advocaten was er bij de belastingdienst en de opsporingsdienst FIOD in het begin van dit onderzoek naar miljoenenfraude met vastgoed van Bouwfonds en Philips Pensioenfonds speciale aandacht voor het toenmalig prinselijk paar. In een notitie van de Belastingdienst uit mei 2005 staat dat er vermoedens zijn „dat er gelden worden doorgesluisd naar dochter/schoonzoon of hun vennootschap. Getwijfeld wordt aan de werkzaamheden die daarvoor zijn/worden verricht.”

Een paar maanden later, in september 2005, noemt een medewerker van de Belastingdienst de naam van het paar expliciet in een notitie. De man schrijft dat er geld van een vennootschap van hoofdverdachte Jan van V. naar een bedrijf van De Roy van Zuydewijn gaat. „Tevens treffen wij facturen aan voor de kosten van het bezoek van de bruiloft van voornoemde heer en prinses De Bourbon de Parme.” Die facturen kwamen van een bedrijf dat vliegtuigen verhuurde en waren gestuurd aan een bedrijf van Jan van V. Want onder andere Jan van V. bezocht de bruiloft in het Franse Auch en logeerde in het familiekasteel van De Roy van Zuydewijn in Saint George. De medewerker van de Belastingdienst benadrukt aan het eind van de notitie dat de uiterste zorgvuldigheid zullen betrachten „gezien de betrokken personen”.

De Roy van Zuydewijn heeft daarna nog één keer iets gehoord van het Openbaar Ministerie. Hij werd zelf nooit ergens van verdacht, maar heeft wel een keer „koffie gedronken” met twee mannen van de FIOD. Maar hij zegt dat de brieven van Hans ten Cate en de notities van de belastingdienst voor hem heel belangrijk zijn. „Het laat ten eerste zien dat een zo gerespecteerd oud-bankier als Ten Cate in een verklaring allerlei onzin roept en liegt dat hij mensen nauwelijks kent.” Maar belangrijker is dat het voor hem nieuw bewijs is dat hij jarenlang privé en zakelijk is tegengewerkt door het Koninklijk Huis en dat hij voortdurend werd onderzocht.

Advocaat Jan Leliveld van hoofdverdachte Nico Vijsma mag van de rechtbank nu zo snel mogelijk Ten Cate als getuige verhoren. „Ten Cate heeft in zijn eerdere verhoren gezegd dat hij Vijsma eigenlijk nauwelijks kende en dat hij hem zeker niet tot zijn kennissenkring wilde laten behoren. Dan is zo’n brief toch opmerkelijk”, zegt advocaat Leliveld.

De Roy en zijn toenmalige vrouw hebben altijd gesteld dat zijn werk bij Bouwfonds van het ene op het andere moment ophield nadat het Kabinet van de Koningin druk had uitgeoefend op Bouwfonds. In 2009 bleek uit een uitgelekte brief van toenmalig premier Balkenende aan de Nationale Ombudsman dat toenmalig directeur Felix Rhodius van het Kabinet van de Koningin Elco Brinkman had benaderd om bij Bouwfonds „eens te praten over het functioneren van De Roy van Zuydewijn”. In de brief van mei 2009 schrijft Balkenende ook dat er geen sprake van een onderzoek is geweest door de rijksrecherche bij Bouwfonds naar de Roy van Zuydewijn.

Volgens De Roy blijkt nu uit de stukken in de vastgoedfraudezaak dat Balkenende hierover heeft gelogen. De zoveelste leugen, volgens hem. „Hij schrijft dat er geen onderzoek is geweest. En dat het ministerie van Justitie zelfs nog navraag heeft gedaan of het echt niet zo was. Nee, was het antwoord. ”