WikiLeaks-verdachte Manning overgeplaatst

WikiLeaks-verdachte Bradley Manning is gisteren overgeplaatst naar een nieuwe, state-of-the-art gevangenis in Kansas. Dat heeft het Pentagon bekendgemaakt.

Dinsdagavond werd al bekend dat dit waarschijnlijk woensdag zou gebeuren. De beslissing om Manning te verplaatsen volgt na hevige internationale kritiek op de manier waarop hij behandeld wordt tijdens zijn gevangenschap. Hij zou in zijn oude gevangenis in Leavenworth mishandeld zijn.
De militair wordt verdacht van het doorspelen van geheime informatie aan WikiLeaks.
http://youtu.be/BkiCRpP4Wq0
NRC-redacteur Eppo König schrijft vanmorgen in nrc.next over de nieuwe gevangenis van Manning:

De nieuwe wereld an Bradley Manning is beige. Lichtbeige. Muur na muur. Er is een gezamenlijke eetruimte waar stalen tafels met vastgeklonken krukken staan. Buiten is er een betonnen fitnessplaats met een dak zoals een pompstation dat heeft. Zijn cel heeft een zithoekje met twee sleuven om naar buiten te kijken. Even weg van het beige.