Waarom nooit record Boston

De afgelopen dagen was er veel onduidelijkheid over de recordtijd van de Keniaan Geoffrey Mutai (29) bij de Boston Marathon, afgelopen maandag. Met 2.03,02 uur was hij bijna een minuut sneller dan het wereldrecord (2.03,59) van de Ethiopiër Haile Gebrselassie.

1 Waarom geldt de tijd van Mutai niet als nieuw wereldrecord?

De marathon van Boston voldoet niet aan de voorwaarden die de internationale atletiekfederatie IAAF aan een marathonparcours stelt. Het parcours van ‘Boston’ is een loop in lijn. De start is in het stadje Hopkinton en de finish op Copley Square in centrum van Boston. De regels schrijven voor dat start en finish maximaal de helft van de wedstrijdafstand van elkaar verwijderd moeten liggen. De reden is dat de weersomstandigheden, met name de wind, dan het minste invloed op het wedstrijdverloop hebben. De lopers hadden afgelopen maandag een rugwind van zo’n 25 km/u. Bij een ronde verdwijnt dat voordeel. De andere reden voor de afwijzing van het record is het hoogteverschil. De IAAF schrijft een maximaal verval van één meter per kilometer voor. In Boston is het verval 3,22 meter per kilometer. Daarbij is het parcours voornamelijk dalend.

2 Waarom organiseert ‘Boston’ een marathon waar een wereldrecord op voorhand niet geldt?

Dat heeft alles te maken met traditie. De Boston Marathon stamt uit 1896 en is daarmee de oudste ter wereld. Maandag werd de 115de editie gelopen. Dan ga je het parcours niet veranderen. Bovendien erkent de IAAF pas sinds 2003 officieel het wereldrecord marathon. Voor die tijd waren het zogeheten ‘wereldbesttijden’.

3 Komt het vaak voor dat nieuwe toptijden niet erkend worden?

Ja, in de Great North Run, een halve marathon van Newcastle naar South Shields, is een wereldrecord van de Britse Paula Radcliffe in 2003 niet erkend. Ook een wedstrijd in lijn. In Lissabon liep de Keniaanse Susan Chepkemei in 2001 geen officieel wereldrecord halve marathon vanwege een te groot hoogteverschil.

4 De organisatoren van ‘Boston’ willen dat de IAAF het record van Mutai alsnog erkent. Maken ze kans?

Normaal gesproken niet. Het is niet aannemelijk dat de IAAF de reglementen zal aanpassen. Het zou ook onlogisch zijn om een parcours met zo’n groot hoogteverschil en zoveel voordeel bij rugwind te valideren. Daarmee zou het wereldrecord marathon ongeloofwaardig worden.

5 Is het te verwachten dat ‘Boston’ het parcours voor de marathon van volgend jaar zal aanpassen?

Dat is ondenkbaar. Daarvoor heeft de marathon te veel traditie. ‘Boston’ is mede dankzij het parcours groot geworden. Het zou opportunistisch zijn als de organisatoren volgend jaar het parcours wijzigen. Als ‘Boston’ erkenning van een recordtijd wil had het jaren geleden daartoe een verzoek bij de IAAF moeten indienen. Maar bovenal is het parcours veel te mooi om te veranderen.