Visueel 3D, karakters 2D

In this publicity image released by 20th Century Fox, animated characters, from left, Raphael, voiced by George Lopez, Blu, voiced by Jesse Eisenberg, and Jewel, voiced by Anne Hathaway, are shown in a scene from "Rio." (AP Photo/20th Century Fox)
In this publicity image released by 20th Century Fox, animated characters, from left, Raphael, voiced by George Lopez, Blu, voiced by Jesse Eisenberg, and Jewel, voiced by Anne Hathaway, are shown in a scene from "Rio." (AP Photo/20th Century Fox) AP

Rio

Regie: Carlos Daldanha. In: 199 bioscopen (Nederlands en ov) ***

Een fabelachtig decor voor een 3D-animatiefilm, Rio de Janeiro. Zo kleurrijk is Rio dat het maar goed is dat je 3D-bril licht tempert. Enorm gedetailleerd. Als maar een fractie van het geld, de liefde en de fantasie die zijn gestopt in de uiterlijkheden was gestoken in een boeiend script en aansprekende personages, was Rio een prachtige film.

Helaas: Rio is visueel 3D, de personages blijven 2D. Het draait om de blauwe macaw-papegaai Blu, die een comfortabel westers leven leidt. Ook baasje Linda, een bibliothecaresse met grote bril, mag wel eens met haar neus uit de boeken. Avontuur dient zich aan met bioloog Tulio, een stoethaspel die Blu naar Rio haalt voor een fokprogramma: Blu’s soort dreigt uit te sterven. Daar wachten de pittige papegaai Jewel, een bende dierenhandelaren, een gemene ara, geinige vogels, gemene aapjes.

In de tropen vindt de westerling zijn groove terug, ook hier. Maar in Rio gaat dat te voorspelbaar om te boeien. Achtbaanrit door favela, aan het strand, carnaval, Blu vliegt, liefde triomfeert, doek. Je vergaapt je aan de visuele pracht, dan doezel je weg in het besef dat de kinderen zich prima vermaken. Dat is ook wat waard.

Coen van Zwol