Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Verhagen zet plan voor tweede kerncentrale Borssele door

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken blijft van zins een tweede kerncentrale in Borssele te bouwen. Volgens hem is er ondanks de crisis rondom de Japanse centrale Fukushima Dai’ichi geen reden om de plannen hiertoe uit te stellen.

Verhagen wil wel lering trekken uit de gebeurtenissen rondom de kerncentrale die in een crisis terecht is gekomen door de tsunami en aardbeving van 11 maart in Japan. Deze lessen moeten volgens hem worden meegenomen bij het verlenen van een vergunning voor de bouw in het Zweeuwse Borssele. Dat geldt ook voor resultaten van een stresstest bij Europese centrales die dit jaar nog wordt gedaan.

De PVV, van wie het kabinet het meest afhankelijk is voor het realiseren van de plannen,wijst kernenergie niet af, maar eist volgens Nu.nl wel dat veiligheid voor burgers is gegarandeerd. De linkse partijen in de oppositie zijn tegen de bouw van een tweede kerncentrale in Borssele.

Op zijn vroegst wordt voor de bouw van de kerncentrale, die naast de huidige moet komen staan, in 2014 een vergunning verleend. Vorige maand bleek uit de nieuwsstroom naar aanleiding van Fukushima Dai’ichi dat Borssele meerdere malen aan grote ongelukken ontsnapt is.

Oud-hoogleraar elektriciteitsvoorziening Cees Andriesse zei op 26 maart in Radio 1-programma Argos onder meer over een aantal incidenten bij Borssele:

“Men is door het oog van de naald gekropen en gered door het toeval. Onder iets andere omstandigheden had er een ernstige situatie kunnen optreden. Dat is onacceptabel.”