Vader Groningse tienermoeder langer vast

De 52-jarige vader die bij zijn 12-jarige dochter een kind verwekte blijft langer in de cel. De raadkamer van de rechtbank in Groningen heeft besloten dat hij nog negentig dagen langer vast kan worden gehouden in afwachting van de behandeling van zijn zaak. Vorige maand beviel zijn dochter van een dochter tijdens een schoolreisje. Een dna-test wees uit dat haar vader vermoedelijk ook de vader van het kind is.

De verdachte is eerder al veroordeeld voor incest. In 1994 en 1995 verkrachtte hij een andere dochter, een halfzusje van de Groningse basisscholiere die destijds ook 12 jaar was. Daarvoor ging hij vijftien maanden de gevangenis in.

Nadat hij uit de gevangenis kwam verwekte hij twee kinderen, onder wie het meisje dat afgelopen maart is bevallen. De moeder vertrok in 2002, waarna W. in 2004 de voogdij over hun zoon en dochter kreeg. Het dossier over het eerdere misbruik was vanwege de privacywetgeving vernietigd. Toen dat vorige week uitkwam, zei kinderrechter Dia Flintermann dat de wetgeving omtrent de toewijzing van voogdij moet worden aangepast:

“Zelf vind ik dat de veiligheid van het kind altijd voorop moet staan, maar in Nederland kiezen we voor de privacy van een volwassene.”