reden om tv te kijken

Paasverhaal

The Passion: De laatste uren van Jezus in popmuziek

Ned. 3, 20.25-21.50 uur.

Iets met eieren? Die verstopt zijn? Door een paashaas? Volgens de EO weet bijna 75 procent van de jongeren tussen 12 en 28 jaar niet wat de betekenis is van het paasfeest. Daarom organiseert de EO samen met de RKK The Passion: een groots popspektakel over de laatste uren van Jezus. De show is vanavond te zien op de Markt van Gouda en wordt live uitgezonden op tv, radio en internet.

Syb van der Ploeg, bekend van de Friese popband de Kast, speelt Jezus; zangeres Do is Maria. Frank Lammers neemt de rol van Judas op zich. Syb, Do en Frank zullen tijdens het paasverhaal Nederlandse popnummers zingen van onder meer Van Dik Hout, De Dijk en Marco Borsato.

Inspiratie voor The Passion komt van de Manchester Passion, een groot popevenement dat in 2006 werd georganiseerd door de BBC. In dit moderne passiespel zong Jezus tijdens het laatste avondmaal bijvoorbeeld Joy Divisions ‘Love will tear us apart’. Bij zijn ontmoeting met Pontius Pilatus zette Hij ‘Wonderwall’ in van Oasis („I said maybe / You’re gonna be the one that saves me / And after all / You’re my wonderwall”).

The Passion staat in een lange traditie. Populaire liedjes gebruiken om het christendom te verspreiden – al dan niet met aangepaste tekst – is een beproefde methode die ook werd gebruikt door missionarissen. In de Middeleeuwen werden overal in Europa passiespelen opgevoerd. In het Limburgse Tegelen worden sinds 1931 nog iedere vijf jaar de Passiespelen opgevoerd. Een moderne variant is de musical Jesus Christ Superstar uit 1970.

De controversiële film The Passion of the Christ (2004), geregisseerd en geproduceerd door Mel Gibson, baarde opzien vanwege de opmerkelijk gewelddadige marteling en kruisiging van Jezus. De EO en RKK zijn met hun passie-uitvoering zoiets zeker niet van plan, vertelt een woordvoerder. „Syb wordt niet aan het kruis geslagen. Nee, er komt ook geen bloed.”

Wel zullen twintig personen een lichtgevend neonkruis van 6,5 meter lang door de straten van Gouda slepen. Tijdens het passiespel wordt het opgericht op de Markt. Pilatus zal het oordeel uitspreken, en de verteller, jakhals Erik Dijkstra, vertelt hoe het verhaal afloopt. „Hij heeft dan de ijzeren pinnen in zijn hand, waarmee Jezus wordt gekruisigd. Die zijn tien centimeter lang! Dat is ook al behoorlijk angstaanjagend.”

Eva de Valk