PVV wil koopzondagen niet aan gemeenten overlaten

De PVV is tegen een voorstel van D66 en GroenLinks om beslissingen over koopzondagen aan gemeenten over te laten. Dat heeft PVV-Kamerlid Dion Graus donderdag gezegd in de Tweede Kamer. Zonder steun van de PVV is er geen meerderheid.

De PVV wil eigenlijk winkeliers zelf laten beslissen of ze op zondag open gaan, maar dat is in strijd met het regeerakkoord. Daarin staat dat de regels rondom koopzondagen niet worden veranderd. De PVV is als gedoogpartij niet gebonden aan het regeerakkoord, maar wil het CDA en de SGP tegemoetkomen. “We zullen onze christelijke partners op dit voor hen zo gevoelige en belangrijke punt steunen”, zei Graus.

Behalve het CDA noemde Graus ook de SGP, omdat de gedoogcoalitie in de Eerste Kamer mogelijk net geen meerderheid haalt. VVD, CDA en PVV zijn dan afhankelijk van steun van de SGP, die tegen koopzondagen is.

GroenLinks, D66 en PvdA verweten de PVV opportunisme. “U laat gewoon uw eigen achterban stikken”, zei D66-Kamerlid Kees Verhoeven tegen Graus.

Al langer was duidelijk dat de VVD, die eigenlijk ook meer koopzondagen wil, tegen het voorstel zal stemmen. Ook de SP en de ChristenUnie zijn tegen.

Gemeenten mogen nu maximaal twaalf koopzondagen per jaar hebben. Steeds meer gemeenten omzeilen deze regel echter, door een gedeelte van de stad aan te merken als toeristisch gebied. Daar mogen de winkels elke zondag open zijn.