Oppositie wil spoeddebat over Torentjesdeal met Statenlid

De oppositiepartijen willen een spoeddebat naar aanleiding van een krantenbericht waarin staat dat premier Mark Rutte en Geert Wilders in het Torentje afspraken hebben gemaakt met een Statenlid uit Zeeland over steun aan de coalitie.

Johan Robesin, van de Partij voor Zeeland, vertelde vandaag in het AD dat Rutte (VVD) en Wilders (PVV) hem onlangs in het Torentje hebben ontvangen. Het Statenlid erkent te hebben toegezegd bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer in mei op de coalitie te stemmen. In ruil daarvoor kreeg hij naar eigen zeggen de belofte dat er in Zeeland geen nieuwe ontpolderingen komen.

Rutte ontkent dat hij toezeggingen heeft gedaan aan Robesin.Hij zegt er geen probleem in te zien dat hij het Statenlid op het Torentje heeft ontvangen, samen met PVV-leider Geert Wilders. “Het ligt voor de hand dat ik probeer te komen tot een meerderheid in de Eerste Kamer, als premier en als leider van mijn partij.” Wilders was erbij omdat Robesin eerst contact met hem had gezocht, zei Rutte.

PvdA-leider Job Cohen, die het spoeddebat aanvroeg, spreekt van een “buitengewoon ernstige zaak”, meldt persbureau Novum. D66, GroenLinks, de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren steunden hem. Cohen wil dat het debat volgende week plaatsvindt. De coalitiepartijen VVD, PVV en CDA willen het op de lange baan schuiven.

Op 23 mei kiezen de leden van alle Provinciale Staten de nieuwe Eerste Kamer. VVD, PVV en CDA halen daar op eigen kracht net geen meerderheid, waardoor zij stemmen moeten zien te winnen van andere partijen.