Ombudsman onderzoekt of politie elke stadionbezoeker mag fotograferen

Voetbal, Feyenoord, voetbalfans van Feyenoord in de Kuip. Feyenoord is nog geen kampioen, al hebben ze met 3-0 van Ajax gewonnen. Na een beslissingswedstrijd zou Ajax alsnog kampioen worden, Rotterdam 22 mei 1960.
Voetbal, Feyenoord, voetbalfans van Feyenoord in de Kuip. Feyenoord is nog geen kampioen, al hebben ze met 3-0 van Ajax gewonnen. Na een beslissingswedstrijd zou Ajax alsnog kampioen worden, Rotterdam 22 mei 1960.

Op 2 april fotografeerde de politie elke supporter die naar Feyenoord-AZ kwam kijken. Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer onderzoekt nu of de politie dat recht heeft. Ook wil hij weten in welke systemen deze foto’s worden opgeslagen. Supportersverenigingen hadden bij Brenninkmeijer geklaagd. Zij vinden dat de ‘goeden onder de kwaden lijden’.

Eerder deze maand concludeerde Brenninkmeijer in een soortgelijke zaak dat de politie onvoldoende respect had voor het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Het ging om een voorval in oktober 2009 toen alle bezoekers van een café in Amsterdam zich moesten identificeren en werden gefouilleerd. In het café waren veel Ajax-supporters aanwezig en de politie had informatie dat er een vechtpartij met Feyenoord-aanhangers ophanden was.

De politie gebruikte daarvoor de Wet wapens en munitie en de Wet op de identificatieplicht. Volgens Brenninkmeijer zijn de wetten bij de actie voor een ander doel gebruikt dan waar ze voor bedoeld zijn. De politie was volgens hem alleen maar uit op het verzamelen van persoonsgegevens.

De Ombudsman adviseerde de politie de verzamelde gegevens te verwijderen. Hij heeft nu de politiekorpsen in Rotterdam en Amsterdam en het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme om een reactie gevraagd. Brenninkmeijer verwacht aan het begin van de zomer met een analyse te komen.