Obama stemt in met gebruik van drone-toestellen in Libië

De Predator B-drone hier in onderhoud na een testvlucht in 2009. Foto AP / Heather Ainsworth

De Verenigde Staten gaan bewapende Predator drones inzetten in Libië. Het onbemande vliegtuig, dat reeds in het grensgebied met Pakistan en Afghanistan wordt gebruikt, moet nauwkeurigere aanvallen tegen troepen van Moammar Gaddafi uitvoeren.

“Barack Obama heeft ingestemd met het inzetten van de drones”, zei de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates vanavond. Op een persconferentie in het Pentagon stelde hij dat de Predator “een voorbeeld is van Amerika’s unieke militaire capaciteiten” waarmee Obama graag wil bijdragen aan de geallieerde militaire campagne in Libië.

Marinegeneraal James Cartwright, die samen met Gates het woord voerde, zei dat de eerste missie met de Predators nog voor vandaag gepland stond. Deze werd echter geschrapt vanwege “slechte weersomstandigheden”. Volgens Cartwright staan de drones aanvallen toe op een zeer laag vliegniveau waardoor Gaddafi’s troepen ook op lastigere plekken geraakt kunnen worden.

De Libische anti-regimestrijders klagen al enige tijd over het tekortschieten van de resultaten van luchtaanvallen met NAVO-gevechtsvliegtuigen. Troepen van Gaddafi verschansen zich uit strategisch oogpunt in burgergebieden.