Gouverneursverkiezingen Nigeria gedeeltelijk uitgesteld

Mannen verdacht van geweldpleging wachten op berechting in Kaduna, Nigeria, gisteren.
Mannen verdacht van geweldpleging wachten op berechting in Kaduna, Nigeria, gisteren. Foto AP / Sunday Alamba

De gouverneursverkiezingen in twee noordelijke (overwegend islamitische) staten in Nigeria zijn wegens het aanhoudende geweld uitgesteld. Dat heeft Attahiru Jega, het hoofd van de Nigeriaanse kiescommissie, vandaag gezegd. Sinds de christelijke Goodluck Jonathan maandag de presidentsverkiezingen won gaat Nigeria gebukt onder geweld tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden.

Eerder vandaag zei president Jonathan nog dat de gouverneursverkiezingen, die voor volgende week dinsdag gepland staan, in 31 van de 36 staten gewoon door zouden gaan. Verkiezingen in de andere vijf staten waren al voor de presidentsverkiezingen uitgesteld. Volgens Jega kan de veiligheid in de staten Kaduna en Bauchi niet gegarandeerd worden en zal de stemming twee dagen worden uitgesteld.

Grootschalige rellen na de presidentsverkiezingen van afgelopen zaterdag hebben in Nigeria aan zeker honderd mensen het leven gekost. Meer dan veertigduizend mensen zijn ontheemd geraakt. Moslims in het noorden zijn woedend dat de christen Jonathan en niet hun islamitische kandidaat heeft gewonnen. Velen in het noorden vinden dat de regeringspartij van Jonathan dit jaar een islamitische kandidaat naar voren had moeten schuiven om de afwisseling van islamitische en christelijke kandidaten, een traditie in Nigeria, te garanderen.

Vanavond werd bij monde van Hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo bekend dat het Internationaal Strafhof in Den Haag onderzoekt of er na de presidentsverkiezingen in Nigeria misdaden zijn begaan die binnen de jurisdictie van het hof vallen. Volgens hem kunnen de gouverneursverkiezingen, die voor volgende week dinsdag gepland staan, leiden tot nieuw geweld. Hij waarschuwde dat ‘zij die wreedheden begaan om aan de macht te komen, verantwoordelijk worden gehouden’.