Nederlander bij Europol speelde vertrouwelijke informatie door

Tegen de tweede man van de Europese politieorganisatie Europol, de Nederlandse commissaris Tom Driessen, moet een disciplinair onderzoek worden gestart wegens het lekken van vertrouwelijke informatie aan een Nederlandse collega.

Dit adviseert het Europees bureau voor fraudebestrijding (Olaf) in een vertrouwelijk rapport. Olaf heeft vastgesteld dat Driessen een jaar geleden aan een bevriende commissaris van het KLPD, Wilbert Mossink, informatie heeft toegespeeld over een sollicitatieprocedure voor een hoge functie bij Europol. Driessen heeft de informatie van zijn werk per e-mail verzonden naar zijn persoonlijke e-mailaccount en vandaar doorgestuurd naar Mossink.

Driessen is op dit moment geschorst. Hij heeft tegenover onderzoekers van Olaf verklaard per ongeluk de e-mail met informatie te hebben doorgestuurd naar Mossink zonder te hebben geweten wat erin staat. Mossink is na het mislukken van zijn sollicitatieprocedure bij Europol recentelijk benoemd tot chef opsporing bij het Korps Landelijke Politiediensten. Een woordvoerder van het korps zegt dat de bevindingen van Olaf nog niet bekend zijn bij deze politiedienst. Het ministerie van Veiligheid en Justitie is in gesprek met Driessen om te kijken of er een andere functie voor hem kan worden gevonden. Driessen wil geen commentaar geven.