Meer Koninginnedagmaatregelen: één alcoholconsumptie per klant

Foto NRC / Maurice Boyer

Supermarkten, winkels en particulieren in de binnenstad van Amsterdam mogen tijdens Koninginnedag, volgende week zaterdag, slechts één alcoholische consumptie per klant verkopen. Dat meldt nu.nl.

Op stations is alcohol helemaal niet toegestaan en ook de treinen van en naar Amsterdam worden drooggelegd, werd eerder deze week bekend. Op belangrijke stations in Noord-Holland wordt erop gecontroleerd voordat passagiers instappen. De vestigingen van AH to go op de stations zullen ook geen alcohol verkopen.

Wie gaan er wél alcohol verkopen? De tweewekelijkse krant van het stadsdeel Centrum schrijft daarover:

Verkoop van alcohol is alleen toegestaan voor horecaondernemers die in het bezit zijn van een vergunning om alcohol te verkopen én met een geldige exploitatievergunning. Mits in het bezit van een ontheffing voor Koninginnenacht en/of -dag mag de ondernemer direct voor de zaak (of op een andere plaats mits hiervoor vergunning is verleend) zwakalcoholische drank schenken aan de openbare weg (overigens enkel aan personen boven de 16 jaar!). Op vrijdag 29 april mag, alleen als hiervoor een vergunning is verstrekt, worden getapt vanaf een buitentap tussen 19.00 en 01.00 uur. Op zaterdag 30 april mogen de buitentaps tussen 11.00 en 20.00 uur worden gebruikt.

Vorig jaar ontstonden grote problemen tijdens Koninginnedag in Amsterdam. De hoofdstad zat met 800.000 bezoekers aan zijn grens. Mensen misdroegen zich door in de trein aan de noodrem te trekken, over het spoor te lopen en de trein achter te laten met afval, urine en braaksel. De NS sloegen dit jaar de handen ineen met de gemeente Amsterdam, politie en justitie om met maatregelen te komen die herhaling dit jaar moeten voorkomen. Door het voorspelde mooie weer van volgende week zaterdag kan het aantal mensen dat naar Amsterdam afreist oplopen tot een miljoen.

Eind vorig jaar maakte de gemeente al bekend tijdens de feestdag minder bezoekers toe te gaan laten op het Rembrandtplein en het Leidseplein. Bovendien moeten alle evenementen in de stad een uur eerder stoppen om vervoerders meer tijd te geven de bezoekers naar huis te brengen. Het feest op het Museumplein eindigt daarom om 21:00.