Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Martelly definitief de nieuwe president van Haïti

WASHINGTON, GA - APRIL 20: Haitian President-elect Michel Martelly is seen during a joint press availability with U.S. Secretary of State Hillary Clinton April 20, 2011 at the State Department in Washington, DC. Clinton had a meeting and working lunch with Martelly prior to the joint press availability. Alex Wong/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
WASHINGTON, GA - APRIL 20: Haitian President-elect Michel Martelly is seen during a joint press availability with U.S. Secretary of State Hillary Clinton April 20, 2011 at the State Department in Washington, DC. Clinton had a meeting and working lunch with Martelly prior to the joint press availability. Alex Wong/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

Michael Martelly, onder de Haïtiaanse jeugd erg populair als zanger Sweet Mickey, is officieel uitgeroepen tot de nieuwe president van Haïti. Dat maakte de kiescommissie vandaag bekend. Martelly wordt op 14 mei beëdigd. Onlangs bleek uit voorlopige uitslagen al dat Martelly waarschijnlijk als winnaar zou worden aangewezen.

Martelly (50) heeft volgens de definitieve uitslag van de op 20 maart gehouden tweede ronde van de presidentsverkiezingen 67,57 procent van de stemmen behaald. Zijn opponente, voormalig first lady en senator Mirlande Manigat, had eerder al haar verlies erkend. Martelly moest in de eerste ronde van de verkiezingen in november Manigat nog voor zich dulden. Zijn campagne kwam daarna echter pas goed op stoom.

De nieuwe president wacht een loodzware taak. De wederopbouw na de verwoestende aardbeving van vorig jaar in Haïti, die aan driehonderdduizend mensen het leven kostte, kost miljarden. Bovendien moet er een oplossing worden gevonden voor de dodelijke cholera-epidemie die sinds oktober al bijna vijfduizend levens eiste. Zijn taak wordt ook nog eens bemoeilijkt door de meerderheid die de partij van vertrekkend president René Preval in de senaat heeft. Het is namelijk aan het parlement om Martelly’s keuze voor een premier goed te keuren.