Libische regering bewapent burgers tegen ‘NAVO-invasie’

Bij het Libische grensplaatsje Dehiba, bij Tunesië, rusten pro-Gaddafistrijders uit nadat ze de Wazin-grenspost veroverd hebben. Foto AFP / Mohamed Haddad

Burgers worden in Libië bewapend door de regering om een aanval van NAVO-grondtroepen af te slaan. “De hele bevolking krijgt wapens. Steden vormen pelotons om een invasie door de NAVO te bestrijden.” Dat zei regeringswoordvoerder Mussa Ibrahim vandaag tegen verslaggevers van onder meer persbureau Reuters.

“Als de NAVO naar welke Libische stad dan ook komt, breekt voor hen de hel los. We zullen een grote vuurbal zijn en het tienmaal erger maken dan het was in Irak.”

Ibrahaim reageerde nadat gisteren door Frankrijk aan de oppositionele krachten in Libië was beloofd dat het de luchtaanvallen op Moammar Gaddafi’s troepen zou intensiveren. Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië maakten bekend dat ervaren militaire adviseurs Libische opstandelingen gaan trainen en gaan helpen bij het organiseren van hun troepenmacht. De landen benadrukten echter dat de militairen geen actieve gevechtsrol gaan spelen.

De Libische woordvoerder Ibrahim zei dat de regering de burgers niet bewapent om rebellen aan te vallen, maar puur uit verdediging tegen een invasie door de NAVO. Hij wist verder dat 80 procent van West-Misrata, waar opstandelingen en burgers zeggen dagelijks bestookt te worden door vuur van pro-Gaddafistrijdkrachten, in handen is van Gaddafi’s troepen.

De Britse premier David Cameron benadrukte vandaag dat de NAVO niet van plan is grondtroepen in te zetten in Libië, ondanks de beslissing van een aantal Europese landen militairen naar Libië te sturen om de opstandelingen te assisteren.