Korpschefs betalen onterechte vergoedingen terug

Ivo Opstelten.
Ivo Opstelten. Foto NRC Handelsblad / Peter Hilz

Korpschefs of hun plaatsvervangers die ten onrechte vergoedingen hebben ontvangen, gaan die terugbetalen. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten schreef dat vandaag aan de Tweede Kamer. Zowel Opstelten als de politievakbond drong al langer aan op terugbetaling.

Eerder deze maand werd bekend dat bij de politietop in 2008 en 2009 in acht gevallen ten onrechte toelagen zijn uitgekeerd. Opstelten zei toen al dat hij vindt dat dat absoluut niet hoort voor te komen en dat dergelijke vergoedingen de integriteit en het aanzien van het politieambt schenden. Vorige week dreigde hij de korpschefs geen leiddinggevende functies in de nationale politie meer toe te wijzen als ze zouden weigeren terug te betalen.

Na gesprekken tussen de minister en de betrokkenen is overeengekomen dat de betreffende korpschefs de onterecht ontvangen vergoedingen terugbetalen. Twee van de acht korpschefs hadden dat al aangekondigd, onder wie D66-Kamerlid Magda Berndsen. Zij betaalt een bedrag van ongeveer twintigduizend euro terug dat zij ten onrechte ontvangen heeft toen zij korpschef was van de politie in Friesland.

Opstelten laat weten dat hij het zeer waardeert dat de korpschefs de vergoedingen willen terugbetalen. “Hiermee tonen zij zich bewust van de positie die zij binnen de politie bekleden en wordt blijk gegeven van het grote belang van een integere politie.”

De korpschefs kregen bovenop hun normale salaris vergoedingen voor zaken als representatiekosten, dubbele woonlasten of piketdiensten. Vorige week reageerde Opstelten nog zeer ontstemd over hun opstelling. Hij zei toen dat het niet aan burgers en lager politiepersoneel uit te leggen is dat er onterecht geld wordt opgestreken. Ook Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP, was niet blij met de gang van zaken: “Als deze kwestie binnen anderhalve week niet is opgelost, beginnen we acties.” Die zijn nu dus niet nodig.