Klokkende keelklanken en gesmoorde kreten

CD Pop

tUnE-YaRdS. WHOKILL ***

Zangeres Merrill Garbus is bij haar optredens geschminkt als een indiaan, en op haar nieuwe, tweede cd klinkt ze ook als een indiaan. Dat wil zeggen, als de kinderfilmversie: waarin opgeschilderde mannen razendsnelle keelgeluiden maken en een rondedans uitvoeren.

De Amerikaanse Garbus verdubbelt haar eigen zangpartijen met een digitaal effect, zodat het geluid steeds voller wordt met klokkende keelklanken en gesmoorde kreten. Ze laat zich begeleiden door rudimentaire gitaar en drums, waar zich soms een glazig orgelloopje tussen wringt. Haar stijl, met de losse songstructuren en als ter plekke geïmproviseerde instrumentaties, is ‘houtje-touwtje’ en intuïtief.

Maar Garbus is niet nonchalant. De woede waarmee ze uitbarst in indringende tirades, zoals in ‘Bizness’, is zowel authentiek als gedoseerd. Garbus heeft een eigenzinnige en vernieuwende aanpak, die in de verte doet denken aan die van The Dirty Projectors. Maar waar zij over vier zangers beschikken, levert Garbus in haar eentje alle stemkleuren.

HESTER CARVALHO

tUnE-YaRdS treedt op: 6/6 Paradiso, Amsterdam.