Je iPhone onthoudt waar je was en ook wanneer

Jaloerse echtgenoten, achterdochtige bazen en nieuwsgierige opsporingsambtenaren opgelet: Apple’s iPhone onthoudt, ook zonder dat je dat wilt, waar en wanneer de gebruiker met zijn telefoon is geweest. Dit hebben twee wetenschappers ontdekt die hun bevindingen gisteren bekend maakten op een Amerikaans congres over locatiediensten.

De gegevens bevatten de plek die je telefoon heeft ten opzichte van de omliggende gsm-masten. Normaal gesproken bewaren alleen telecomproviders die data, en kun je ze alleen inzien met een gerechtelijk bevel.

Maar bij de iPhone worden ze met een standaard backup ook op je computer opgeslagen. Met een hulpprogrammaatje kun je in één oogopslag zien waar en wanneer iemand met de iPhone geweest is. nrc.next probeerde het en het werkt: inloggen op iemands laptop of computer is voldoende om deze informatie te achterhalen. Iemand anders kan de telefoon ook aan zijn eigen computer koppelen om de data te achterhalen.

Bij gewone iPhone apps kun je per programma bepalen of het gebruik mag maken van je locatiegegevens, maar dit heb je als gebruiker helemaal niet onder controle. Er zijn ongeveer 90 miljoen iPhones in omloop. De truc werkt ook op een iPad, mits voorzien van een simkaart voor mobiel internet.

De onderzoekers, Alisdair Allan en Pete Warden, hebben geen aanwijzingen gevonden dat Apple de informatie gebruikt of aan derden beschikbaar stelt. De wetenschappers schrijven zelf dat ze grote Apple-fans zijn en geen plezier hebben in het bekend maken van het probleem. Ze hebben ook gezocht of soortgelijke gegevens worden opgeslagen bij Google Android, maar konden daar niets vinden. Apple heeft nog niet gereageerd op de ontdekking, maar het lijkt een potentieel privacy-lek dat snel gedicht moet worden.