Fysiotherapie helpt bij schouderklachten

Zo’n 20 tot 50 procent van alle Nederlanders heeft last van schouderklachten.

Schouderpijn is eenvoudig en goedkoop te behandelen door zogenoemde ‘spierknoopjes’ te behandelen met drukmassage en rekoefeningen. Dat blijkt uit onderzoek van de Groningse fysiotherapeut Carel Bron, die deze week promoveerde bij het UMC St. Radboud in Nijmegen. Jaarlijks heeft 20 tot 50 procent van de Nederlanders last van schouderklachten. De pijn houdt vaak lang aan en komt ook snel weer terug. De spierknoopjes ontstaan door overbelasting van de spieren en blijven in stand doordat de spiercellen verkorten en verdikken. Bloed stroomt niet meer goed door de haarvaatjes, waardoor de cellen zuurstoftekort krijgen. Zo houden de spierknoopjes zichzelf in stand. Bron zag dat 55 procent van de mensen die drie weken fysiotherapie kregen minder klachten had, tegen 14 procent in de controlegroep. (NRC)