Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

FNV ‘totaal verrast’ door aankondiging reorganisatie KPN

Den Haag : 6 april 2011 KPN aandeelhoudersvergadering, de vandaag nieuw aangetreden CEO van KPN Eelco Blok. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 6 april 2011 KPN aandeelhoudersvergadering, de vandaag nieuw aangetreden CEO van KPN Eelco Blok. foto © Roel Rozenburg De nieuwe topman van KPN Eelco Blok tijdens een aandeelhoudersvergadering eerder deze maand. Foto NRC/Roel Rozenburg

Bestuurder Joost van Herpen van vakbond AbvaKabo FNV is ‘totaal verrast’ door de aangekondigde reorganisatie bij KPN. CNV noemt de reorganisatie ‘onvermijdelijk’.

“Ik zat gisteravond nog met een aantal kaderleden om de tafel. Die belden me vanochtend aangeslagen op: zeg, had jij ons niet iets moeten vertellen. Maar ik heb het nieuws ook pas vanochtend gehoord,” aldus Van Herpen tegen NRC Handelsblad.

Over de omvang van de reorganisatie, een kwart van het personeel moet binnen nu en vier jaar het veld ruimen, is FNV geschrokken. “Vier- tot vijfduizend banen schrappen in een periode van vier jaar gaat niet zonder gedwongen ontslagen. Maar dat scenario is voor ons ondenkbaar.”

Van Herpen zet in op “een stevig gesprek” met de directie van KPN. De vakbondsbestuurder wil in ieder geval bewerkstelligen dat het sociaal plan van het bedrijf wordt aangepast. “We gaan alles uit de kast trekken om gedwongen ontslagen te voorkomen. KPN moet boventallig personeel van werk naar werk bemiddelen.”

‘Steeds minder mensen bellen en sms’en’

Technologieredacteur van NRC Marc Hijink over redenen voor de reorganisatie:

“KPN is marktleider in mobiele telefonie en merkt dat de Nederlandse bellers minder bellen en sms’en. In plaats daarvan maken ze gebruik van internet applicaties - apps voor smartphones - om berichten te versturen. Volgens de nieuwe topman Eelco Blok was in maart vorig jaar nog een stijging van het sms-verkeer van 10 procent. In maart 2011 is het een daling van 10 procent. Hij zeg verrast te zijn door de snelheid van die verandering. Nieuwe abonnementen, met mobiel dataverkeer als hoofdingrediënt, worden in mei geïntroduceerd. KPN gaat onder meer extra geld vragen voor het gebruik van voice over ip - belprogramma’s vergelijkbaar met Skype.”

De omzet van KPN daalde met 1,3 procent, voornamelijk dankzij de teleurstellende resultaten in Nederland. Ook KPN’s inkomsten op de zakelijke markt vallen in Nederland tegen; door groeiende concurrentie dalen de prijzen en zijn de klanten afwachtend. En de positie ten opzichte van de kabelmaatschappijen is nu niet sterk omdat de kabelinfrastructuur op de meeste plekken sneller internetter biedt. Het glasvezelnet van KPN wordt niet nationaal ‘uitgerold’. Blok wil 100 miljoen vrijmaken voor extra investeringen in de Nederlandse netwerken om het marktaandeel te behouden.

CNV: reorganisatie onvermijdelijk

CNV Publieke Zaak betreurt het baanverlies bij KPN, maar noemt het ‘onvermijdelijk’. De vakbond wil op korte termijn met het telecombedrijf in gesprek over het schrappen van vier- tot vijfduizend banen. Volgens bestuurder Anselma Zwaagstra van CNV ligt er een goed sociaal plan klaar. “Dat willen we graag verlengen,” zegt zij tegen persbureau Novum.

De vakbond heeft vertrouwen dat er goede afspraken met KPN kunnen worden gemaakt. “Tot nu toe is dat steeds gelukt”, aldus Zwaagstra in een reactie.