Een richtlijn voor beleid dat al is opgeheven

Voor toenmalig cultuurminister Ronald Plasterk was het nog een kardinaal onderwerp, maar de huidige staatssecrataris van Cultuur, Halbe Zijlstra, heeft er veel minder mee: culturele diversiteit. Vanmiddag wordt in Amsterdam de Code Culturele Diversiteit gepresenteerd; een richtlijn voor de kunstsector om de ‘culturele diversiteit’ te vergroten.

De code is opgesteld door de sector zelf, nadat Plasterk daar in een brief in april 2009 expliciet om vroeg. Aan de Kamer schreef hij dat ‘diversiteit de kern van het cultuurbeleid raakt’. Cultuur is bedoeld voor alle Nederlanders, vond hij.

In het regeerakkoord van het huidige kabinet is vastgelegd dat het diversiteitsbeleid op basis van etnische herkomst wordt beëindigd. Er wordt geen rijksgeld besteed aan het invoeren van de code. De Stuurgroep Code Culturele Diversiteit zag acht ton, beloofd door Plasterk, verdampen. Er was nooit een concrete financiële toezegging, schreef Zijlstra aan de stuurgroep op 11 maart. In dezelfde brief slaat hij de uitnodiging af om de presentatie van de code vanmiddag bij te wonen. Wilde Plasterk nog dat het naleven van de code van invloed zou zijn bij het toekennen van subsidie, Zijlstra schrijft: „Deze voornemens passen niet in het huidige kabinetsbeleid.”

Maar het opstellen van de Code kostte wel 150.000 euro. Was dat dan allemaal voor niks?

Voorzitter van de stuurgroep Henk Scholten vindt van niet. „Natuurlijk, er is nu minder geld beschikbaar en het onderwerp staat tijdelijk niet in de belangstelling. Maar wij vinden het belangrijk.” Het naleven van de richtlijn wordt niet verplicht voor instellingen, en er volgen geen sancties als het niet gebeurt. Maar, zegt Scholten: „Er wordt door brancheorganisaties sterk op aangedrongen, en Raden van Toezicht van instellingen moeten op naleving gaan toezien.” Hij heeft nooit overwogen om de code maar te laten zitten, zegt Scholten. „Dit is een grote stap vooruit.”

De stuurgroep gaat nu door met eigen geld: deze zomer worden een helpdesk en een website gelanceerd. En de presentatie vandaag zal heus feestelijk zijn, verzekert Scholten.