Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Duizenden banen weg bij KPN

Het hoofdkantoor van KPN in Den Haag. Foto NRC/Vincent Mentzel

KPN Nederland schrapt de komende vier jaar duizenden banen. De winst van de Nederlandse tak van het bedrijf valt lager uit dan verwacht. Dat heeft KPN zojuist bekendgemaakt.

In totaal verdwijnen er de komende jaren vier- à vijfduizend arbeidsplaatsen. Het gaat om bijna een kwart van het totale personeel, gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. De reorganisatie gaat naar verwachting bijna driehonderd miljoen euro kosten. Topman Eelco Blok spreekt in het persbericht van een maatregel om het bedrijf sterker te maken:

We zien negatieve trends in Nederland. Ik ben verheugd met de sterke onderliggende prestaties in Duitsland en België, waar wij blijven investeren. Het is mijn doel om KPN de beste dienstverlener van Nederland te maken en buiten Nederland te blijven groeien. We gaan versneld investeren. Ik ben er van overtuigd dat we de maatregelen nemen die nodig zijn om onze Nederlandse activiteiten te versterken. Op 10 mei zal ik mijn gedetailleerde plannen toelichten.

‘Steeds minder mensen bellen en sms’en’

Technologieredacteur van NRC Marc Hijink over redenen voor de reorganisatie:

“KPN is marktleider in mobiele telefonie en merkt dat de Nederlandse bellers minder bellen en sms’en. In plaats daarvan maken ze gebruik van internet applicaties – apps voor smartphones – om berichten te versturen. Volgens Blok was in maart vorig jaar nog een stijging van het sms-verkeer van 10 procent. In maart 2011 is het een daling van 10 procent. Hij zeg verrast te zijn door de snelheid van die verandering. Nieuwe abonnementen, met mobiel dataverkeer als hoofdingrediënt, worden in mei geïntroduceerd. KPN gaat onder meer extra geld vragen voor het gebruik van voice over ip – belprogramma’s vergelijkbaar met Skype.”

De omzet van KPN daalde met 1,3 procent, voornamelijk dankzij de teleurstellende resultaten in Nederland. Ook KPN’s inkomsten op de zakelijke markt vallen in Nederland tegen; door groeiende concurrentie dalen de prijzen en zijn de klanten zijn te afwachtend. En de positie ten opzichte van de kabelmaatschappijen is nu niet sterk omdat de kabelinfrastructuur op de meeste plekken sneller internetter biedt. Het glasvezelnet van KPN wordt niet nationaal ‘uitgerold’. Blok wil 100 miljoen vrijmaken voor extra investeringen in de Nederlandse netwerken om het marktaandeel te behouden.

De organisatie gaat in Nederland verder afslanken. Dat gaat volgens Blok in hetzelfde tempo als onder zijn voorganger, Ad Scheepbouwer. Onder zijn toezicht verdwenen bij het voormalige staatsbedrijf 10.000 banen. De nieuwe reorganisatie kost KPN 250 tot 300 miljoen euro in de komende vier jaar. Blok sluit niet uit dat er gedwongen ontslagen zullen vallen. Het KPN-personeel kreeg vanmorgen om half acht te horen dat bijna een kwart van de mensen er de komende jaren uitmoet. De banen verdwijnen volgens Blok op plekken die geen gevolgen hebben voor de klanten. Hij wil onder meer administratieve diensten gaan uitbesteden. Ook zouden er “managementlagen moeten verdwijnen”, maar details ontbreken vooralsnog.