De stille straten en verlaten huizen van Fukushima

De Canadese fotograaf Donald Weber was al verschillende keren in Tsjernobyl geweest om het leven na de kernramp van 1986 vast te leggen. Onlangs ging hij met een soortgelijke missie de evacuatiezone rond de kerncentrale van Fukushima binnen. Het levert sinistere beelden op, van achtergelaten huizen met het fruit nog op tafel.

In deze korte documentaire voor de Picture Perfect-serie van VBS.tv komt Weber uitgebreid aan het woord over zijn werk. Rond de zevende minuut begint het gedeelte over Japan. De meest fascinerende beelden zijn op 9:30, wanneer Weber foto’s van in alle haast achtergelaten straten en huizen van Fukushima laat zien. Hij vertelt er zelf bij:

Ramen stonden open, er stond nog een schaal met sinaasappels op tafel. Ik denk dat als mensen hun vertrek ook maar enigszins kunnen plannen, dat ze die sinaasappels zouden weggooien, of de koelkast nog snel leegruimen.

Maar zo was het dus niet.