Damschreeuwer tijdens dodenherdenking in cel

De man die vorig jaar de dodenherdenking verstoorde door te schreeuwen, zit voor winkeldiefstal in de cel. Negentig dagen lang, omdat hij veelpleger is. Dus ook op 4 mei, meldt de politie. Damschreeuwer ‘Adam’ doet bij AT5 zijn beklag:

“Ik werd opgepakt wegens winkeldiefstal, ze dachten dat ik iets gestolen had uit de Bijenkorf, maar dat is niet zo. Ik ben uit voorzorg vastgezet omdat ze bang zijn dat ik op 4 mei weer ga schreeuwen. Onzin, ze hadden me kunnen bellen, ik zou op vakantie gaan, ik had al een ticket geboekt.”

De politie ontkent dat hij uit voorzorg is vastgezet. “Hij heeft hij al heel vaak gestolen, dan is dit wat er met je gebeurt. In dit geval komt het ons goed uit”, zegt een politiewoordvoerder.

‘Adam’ moet een zogenoemde ISD-zitting afwachten waarin wordt bepaald of hij in een Inrichting voor Stelselmatige Daders wordt geplaatst. Dat houdt in dat hij twee jaar kan worden opgesloten.

Vorig jaar verstoorde de man de dodenherdenking op de Dam met een luide schreeuw. Iemand anders riep ‘bom’, waarop een paniekreactie ontstond. Daarbij vielen tientallen gewonden. De schreeuwer werd twee maanden vastgehouden omdat hij koningin Beatrix in gevaar zou hebben gebracht. Het hof van Amsterdam oordeelde dat hier geen bewijs voor is. De man werd in juni, kort na zijn vrijlating, weer opgepakt toen hij probeerde het Nationaal Monument op de Dam te beplakken.