Courgettemuffins

Omdat ik volgende maand jarig ben, was ik deze week al druk op zoek naar een taartrecept om enorm veel indruk te maken op mijn familie en vrienden. Het plan was oorspronkelijk ook om het daarom in dit stukje over taart en icing en kaarsjes enzovoorts te hebben. Maar toen ik de taartliteratuur en boeken over de perfecte mierzoete prinsessen-cupcakes er op nasloeg, stuitte ik geheel per ongeluk op het fenomeen hartige muffins.

Ik kon er natuurlijk voor kiezen om stug verder te zoeken naar briljante verjaardagstaarten, maar ik schuif dingen vaker op de lange baan, dus dat fantastische recept houden jullie nog van mij te goed. Nu ga ik het even over muffins hebben. In mijn beleving horen deze kleine cakejes zoet te zijn en versierd met bosbossen en stukjes witte chocolade, maar met deze recente ontdekking ging er voor mij een nieuwe wereld open.

In het bewuste recept dat mijn leventje voorgoed veranderde werd de chocolade vervangen door bieslook en de bosbessen door kaas. De auteur had zelfs de bloem er helemaal uit gelaten en in plaats daarvan zelfgemaakte aardappelpuree gebruikt. Verderop in het boek werden ook andere spannende varianten geïntroduceerd, bijvoorbeeld met paprika, zalm, aubergine, surimi en spekjes. Het principe is eigenlijk heel erg simpel, maak het basisbeslag van bloem, bakpoeder, ei, melk en olie en doe er naar eigen inzicht de rest van de ingrediënten bij. Dé manier om van je left-overs af te komen.

Voor acht hartige muffins:

200 gram bloem

1 el bakpoeder

1 losgeklopt ei

125 ml melk

olijfolie

1 kleine courgette

5 zongedroogde tomaatjes in olie

3 el zonnebloempitten

1 el pesto

75 gram Parmigiano Reggiano peper en zout uit de molen

muffinvormpjes en muffinblik

Zeef in een grote kom de bloem en het bakpoeder. Voeg de melk, het losgeklopte ei, een beetje zout en twee eetlepels olijfolie toe en kneed de ingrediënten tot een soepel deeg.

Was vervolgens de courgette en snijd deze in blokjes. Roerbak een paar minuutjes in een beetje olijfolie en bestrooi met versgemalen peper en zout. Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Snijd daarna de zongedroogde tomaatjes in kleinere stukjes en doe samen met de courgette, pesto, zonnebloempitjes en geschaafde Parmigiano Reggiano bij het muffindeeg in de kom. Meng alles goed door elkaar.

Zet de muffinvormpjes in het muffinblik en schep er het mengsel in. Bak de muffins in een voorverwarmde oven op 200 graden in ongeveer 25 tot 30 minuten tot de bovenkant bruin is en de binnenkant gaar. Eet ze als voorgerecht, tapas, picknickhapje, bij de borrel of bij de high-tea.

Stéphanie Versteeg

maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert / Elsje Jorritsma.